Hlavní obsah

Vedro v Česku trhalo rekordy, v Plzni naměřili 36,4 stupně

Aktualizováno

Páteční horký den přinesl na mnoha místech v České republice teplotní rekordy. Například v Plzeňském kraji byl hned na několika stanicích překonán 50 let starý rekord, kdy v Nepomuku roku 1963 naměřili meteorologové 34 stupňů. Nejvýše teplota vyšplhala odpoledne ve Staňkově na Domažlicku a Plzni-Bolevci, a to shodně na 36,4 stupně Celsia, v Nepomuku bylo 34,3 stupně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bazény a koupaliště v těchto dnech praskají ve švech.

Článek

Páteční nejvyšší hodnoty ze Staňkova a Bolevce jsou považovány za nové západočeské rekordy. Meteorologové tam totiž vedou databázi regionálních rekordů. Svoje dosavadní rekordy překonaly v pátek v Plzeňském kraji všechny měřicí stanice s více než třicetiletou dobou měření. Na nejstarší stanici v Klatovech, která měří teplotu téměř sto let, v pátek počasí překonalo 70 let starý rekord. V roce 1943 bylo v Klatovech 2. srpna naměřeno 33 stupňů Celsia, tentokrát se teploměr vyšplhal výš o celé tři stupně.

Dosavadní regionální rekord 34 stupňů překonaly také například stanice v Plzni - Mikulce, kde bylo 35,7 stupně, v Domažlicích (35,2 stupně) či v Chebu (34,9 stupně). V Konstantinových Lázních bylo 34 stupňů Celsia.

Teplo bylo i na hřebenech Šumavy

Také v Lučině na Frýdecko-Místecku padlo teplotní maximum, které bylo staré 54 let. Teplota 32,8 stupně Celsia překonala dosavadní nejvyšší hodnotu o 0,1 stupně. Nejvyšší teplotu v Moravskoslezském kraji v pátek meteorologové naměřili v Ostravě-Porubě. Teplota tam dosáhla 34,4 stupně Celsia.

Rekordy padly také na všech stanicích na jihu Čech. Největší vedro zaznamenaly přístroje ve Vráži u Písku - 35,2 stupně Celsia. Neobvyklé teplo bylo i na hřebenech Šumavy. Zatímco v noci teplota vzduchu v údolích kolísala kolem nuly, v podvečer na nejvyšším vrcholu hor Churáňově vystoupala na 29,6 stupně Celsia. Padl tak rekord dne starý 32 let, a to o 3,6 stupně.

Rovněž na šesti stanicích ve Středočeském kraji s délkou měření 30 a více let padly teplotní rekordy. Nejvyšší teplota byla naměřena v Neumětelích na Berounsku, kde dosáhla na 35,3 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord z roku 1963.

Rekord byl překonán i v Příbrami a Tuhani na Mělnicku, kde bylo naměřeno 34,5 stupně a 34 stupňů Celsia.

Na Vysočině bude v sobotu ještě tepleji

Na Vysočině v pátek meteorologové naměřili rekordní teploty na 11 stanicích, někde byla překonána maxima stará desítky let. Nejtepleji bylo v Havlíčkově Brodě, kde se rtuť teploměru zastavila na 33,7 stupně Celsia. Bylo to o čtyři desetiny více než ve stejný den roku 1921. Více než 33 stupňů zaznamenaly i měřicí stanice v Hubenově, Kostelní Myslové a ve Velkém Meziříčí.

Maximální hodnoty byly překonány rovněž v Černovicích, Dukovanech, Košeticích, Novém Rychnově, v obci Sedlec a ve Vatíně. V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde bylo odpoledne naměřeno 31,6 stupně, byl vyrovnán deset let starý teplotní rekord pro tento den.

Ještě o něco větší horka budou na Vysočině zřejmě panovat v sobotu. Nejvyšší teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu budou 31 až 35 stupňů Celsia. Hodně teplo by mělo být i v neděli, místy se už ale budou objevovat přeháňky a bouřky. Někde je mohou doprovázet kroupy a přívalové srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám