Hlavní obsah

Hašek chce, aby kraje podpořily Rusnoka

Aktualizováno

Předseda Asociace krajů ČR a místopředseda ČSSD Michal Hašek navrhuje v usnesení, aby kraje podpořily vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka a požádaly poslance, aby pro kabinet hlasovali. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který o návrhu usnesení informoval, to považuje za politizaci asociace.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

"Konstatuji, že stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů, kterým by AK ČR měla být, do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR," uvedl v tiskovém prohlášení Půta.

Podobné kroky jsou podle něj snahou učinit z asociace "jakousi třetí komoru parlamentu a paralelní centrum politikaření", což odmítá jako zneužití jejího poslání. Podle stanov má prý organizace být nestranická a nevládní. Proto se hlasování o návrhu usnesení Půta nebude účastnit.

Hašek, který se podporu úřednické vlády snaží prosadit v sociální demokracii, s takovou interpretací nesouhlasí. "Žádná politizace to není, já myslím, že pro kraje je důležité, jaká vláda vládne České republice," řekl. Podle něj by o politizaci šlo, kdyby bylo usnesení směřováno k jedné politické straně.

Proti i Hudeček

"Pana hejtmana Půtu chápu, že si chce připsat mediální body a jako Hujer (podlézavý dělník v komedii Marečku, podejte mi pero!) utíká hned s takovým návrhem materiálu na veřejnost," uvedl také Hašek. Stanovisko Půty prý bere na vědomí, vyjádřit se budou moci i ostatní. Zatím se podle něj diskutuje, rozhodnutí by mělo padnout začátkem příštího týdne.

Haškův stranický šéf Bohuslav Sobotka, který se s ním rozchází v názoru na úřednický kabinet, vyjádřil názor, že hlasování o vládě je věcí politických stran ve Sněmovně, nikoliv Asociace krajů nebo Svazu měst a obcí.

Návrh usnesení vedle Půty odmítá i primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09), který je jedním ze tří hejtmanů nezvolených za ČSSD. "Nesouhlasím s navrženým usnesením AK, neboť tím se pouze ČSSD snaží ovlivňovat celostátní politiku a vnášet tam své názory. Navíc se nedomnívám, že bychom se nacházeli v morální krizi, jak se v usnesení píše. Jde o boj o moc, nikoliv o dobro krajů ČR," sdělil.

Doporučení parlamentním stranám je naopak ochoten podpořit hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD). "Tato vláda s námi na rozdíl od té minulé komunikuje, i proto jsem jako jeden z hejtmanů přesvědčen o tom, že než návrat pravicové vlády, tak je lépe podpořit tuto vládu a nepřipustit návrat pravicové," řekl také jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

ČSSD nejednotná

Co se týče podpory Rusnoka, ČSSD zatím není jednotná. Donedávna se strana převážně dělila na dvě části. Jedna z nich, podporující šéfa strany Bohuslava Sobotku, se stavěla k Rusnokově vládě spíše kriticky. Druhá, prohaškovská, zase sympatizovala s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Rusnokem.

V pátek ráno se ale oba představitelé soc. dem. sešli a Hašek naznačil, že Rusnoka by mohla podpořit celá ČSSD. Také Sobotka na odpolední tiskové konferenci mluvil směrem k úřednickému kabinetu spíš pochvalně. Dokonce prohlásil, že se programové prohlášení vlády shoduje s cíli ČSSD. [celá zpráva]

Konečné rozhodnutí učiní sociální demokraté v úterý, den před hlasováním o důvěře vládě, kdy se má sejít grémium strany a poslanecký klub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám