Hlavní obsah

Smetka, odsouzený za vytunelování H-Systemu, zůstává ve vězení

Strůjce miliardového podvodu Petr Smetka, který byl odsouzen na 12 let za vytunelování stavební společnosti H-System, zůstává ve vězení, uvedla Česká televize. Městský soud v Praze totiž zrušil červnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4, který nepravomocně rozhodl o jeho propuštění. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Článek

Soud zrušil verdikt o propuštění proto, že Smetka nesplnil jeho hlavní podmínku, tedy náhradu škody poškozeným. "Nemáme za splněné zákonné předpoklady pro podmíněné propuštění zejména z hlediska okolností, jak odsouzený, který se domáhá podmíněného propuštění, usiluje o náhradu škody jednotlivým poškozeným, kterým svým jednáním škodu způsobil," uvedl místopředseda městského soudu Bohuslav Horký.

Ze stejného důvodu přitom již odvolací soud zrušil předchozí dva verdikty obvodního soudu, díky nimž dostal Smetka šanci dostat se na svobodu. Prvoinstanční soud ale tvrdí, že Smetka podmínky pro propuštění splňuje – chová se prý bezproblémově a škodu průběžně splácí.

Soudy Smetku označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Vedle dvanáctiletého trestu odnětí svobody dostal Smetka také desetiletý, tedy maximální možný zákaz činnosti ve statutárních orgánech obchodních společností.

Z uloženého trestu strávil podnikatel za mřížemi přibližně tři čtvrtiny. Ve vězení je sice až od září 2006, v letech 2000 až 2002 byl ale zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunelář H-Systemu chce na svobodu

Hlavní postava miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených v rámci projektu H-System Petr Smetka (54) opět žádá o podmíněné propuštění z vězení....

Výběr článků

Načítám