Hlavní obsah

Balvín narazil. Od premiéra dostal žlutou kartu a musí vrátit šéfa Národního divadla

Novinky, jov, aš
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok nařídil ministrovi kultury Jiřímu Balvínovi, aby vrátil do funkce ředitele Národního divadla (ND) Jana Buriana. Toho Balvín odvolal ve čtvrtek. Rusnok řekl, že Jan Burian neudělal žádnou chybu, kvůli které by měl být odvolán a ministr kultury ho v pátek do funkce znovu jmenoval.

Rusnok nařídil Balvínovi vrátit do funkce ředitele Národního divadlaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Ano, potvrzuji. Stane se tak ještě dnes,“ uvedl v pátek dopoledne premiér na dotaz Novinek, zda Balvínovi řekl, aby vrátil Buriana na pozici ředitele Národního divadla.

„Pan ministr pojal dobrou myšlenku a záměr, že by bylo dobré, aby se v oblasti kultury lidé vybírali v otevřených výběrových řízeních,” řekl Rusnok. Podle jeho slov se ale ukázalo, že kulturní sféra si otevřená výběrová řízení nežádá. „Proto bude jednodušší, ať pan ředitel pracuje a ukáže, jak umí organizaci řídit,” řekl.

Rusnok také řekl, že Balvín od něj má „žlutou kartu”, za tu se ale nevylučuje.

Burian podle premiéra žádnou chybu, aby musel být odvolán, neudělal. Ve funkci byl první den.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr kultury Jiří Balvín

Jiří Balvín v pátek odpoledne Jana Buriana do funkce znovu jmenoval. Burian ale chce, aby se obnovilo bývalé vedení. Není si podle agentury ČTK například jistý, jestli se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit.

Čekám na koncepci

V pátek okomentoval turbulence ohledně Burianova odvolání i Balvín. „Odvoláním pana docenta Buriana v den jeho jmenování jsem chtěl zabránit krokům a změnám, které by mohly být nevratné,” uvedl ministr v tiskovém prohlášení.

„Jak už řekl i pan premiér, kulturní fronta ale požaduje, aby byl kandidát vybrán z jejich středu,” dodal a připomněl, že bude kroky staronového ředitele sledovat a požadovat po něm předložení koncepce rozvoje první scény.

Herecký exodus

Burian byl odvolán první den, kdy nastoupil do funkce. Ministr mu odvolání oznámil s tím, že chce vypsat otevřené výběrové řízení.

Na Balvínovo rozhodnutí vzápětí zareagovali i šéfové uměleckých souborů. Už během dne na protest proti Balvínovu jednání rezignoval šéf činohry ND Michal Dočekal a také šéfka Opery ND a Státní opery Silvia Hroncová. Šéf baletu Petr Zuska uvedl, že rezignaci zváží a rozhodne se po návratu z dovolené.

Později během dne podali protestní výpovědi i někteří herci tuzemské první scény. Po Richardu Krajčovi, Ondřeji Pavelkovi a Davidu Prachařovi se přidali i Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Martin Pechlát, Filip Rajmont, Alois Švehlík, Pavla Beretová a Eva Salzmannová.

Ministra kritizovali rovněž politici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám