Hlavní obsah

Mladí soc. dem. podpořili Sobotku, odmítají Rusnokovu vládu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Mladých soc. dem. (MSD) ve čtvrtek podpořilo kritický postoj předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky k vládě Jiřího Rusnoka. Oranžová mládež nepovažuje kabinet za dostatečnou záruku pozitivní změny pro občany ČR, soudí také, že vláda nesdílí moderní levicové ideály.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

„Vedení Mladých sociálních demokratů vítá zdrženlivý postoj některých představitelů ČSSD k vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Podporu této vládě považují MSD za rizikovou,“ informovala ve čtvrtek mládežnická organizace v tiskové zprávě.

Sobotkův odmítavý postoj k Rusnokově vládě přijde na příští týden v úterý podpořit na jednání předsednictva ČSSD šéf organizace Lukáš Kaucký. Na klíčovém rokování, kdy se rozhodne o postoji soc. dem. při hlasování o důvěře kabinetu, Kaucký přednese stanovisko MSD.

„Mladí soc. dem. vnímali konec pravicové vlády Petra Nečase jako šanci na změnu komerčního pojetí politiky, naději na konec neúspěšného sedmiletého vládnutí pravice v naší zemi a také naději na volební vítězství levicového programu v demokratických volbách. MSD se však obávají, že vláda Jiřího Rusnoka s ohledem na své složení a dosavadní vyjádření svých členů moderní levicové ideály nesdílí a ani jedno z výše uvedených očekávání není schopna naplnit,“ uvádí se v usnesení.

Rusnokova vláda podle Mladých soc. dem. nepřinese pozitivní změnu.  „Domnívají se, že její existence by komplikovala obhajobu moderního levicového programu, a jsou přesvědčeni, že by demokratická levice neměla za tuto vládu přebírat zodpovědnost,“ píše se v textu usnesení s tím, že v podobném duchu se vyjádřily i kluby MSD v Praze, na Vysočině, v Jihomoravském a Zlínském kraji.

ČSSD je rozdělená na dva tábory 

Boj uvnitř ČSSD tak nabírá na obrátkách. Proti sobě stojí dva tábory. Sobotka v posledních dnech nešetří vůči Rusnokově vládě ostrou kritikou, klade například důraz na dodržení principů parlamentní demokracie nebo se ohrazuje proti personálním rozhodnutím. Ve čtvrtek se pustil do odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana ministrem kultury Jiřím Balvínem.

Premiéra požádal, aby do středečního hlasování o důvěře neprováděla vláda žádné personální změny. Sobotka také chce, aby se Burian vrátil do funkce. „Současně žádám předsedu vlády, aby prostřednictvím své autority zajistil, že bude Jan Burian vrácen do funkce ředitele Národního divadla, z níž byl zcela nepochopitelně a bez jakéhokoliv řádného zdůvodnění odvolán,“ uved lídr soc. dem. a doplnil, že v tomto smyslu se na Rusnoka obrátí i písemně.

Druhý tábor se v rámci soc. dem. šikuje kolem prvního místopředsedy Michala Haška. Jako šéf Asociace krajů ČR si Hašek s Rusnokovou vládou notuje, prosazuje, aby ČSSD dala kabinetu při hlasování ve Sněmovně důvěru. Rusnokovi příznivci v soc. dem. hovoří o tom, že je tato varianta lepší než návrat pravicové koalice k moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám