Hlavní obsah

Velvyslanec Remek je pro Rusko skutečný objev, chválí kosmonaut Gubarev

Novinky, jov

Velitel lodě Sojuz-28, kosmonaut Alexej Gubarev, považuje za skutečný objev pro Rusko, pokud by se velvyslancem v Moskvě stal jeho palubní kolega, současný europoslanec za KSČM Vladimír Remek. Podle Gubareva se Remek stal synem Ruska, na něhož může být země hrdá.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

První československý kosmonaut a nynější europoslanec Vladimír Remek (vlevo) s ruským kosmonautem Alexejem Gubarevem, s nímž vzlétl jako člen první mezinárodní posádky do vesmíru

Článek

Gubarev se k možnosti, že bude Remek jmenován velvyslancem prezidentem v Moskvě, vyjádřil pro rozhlasovou stanici Hlas Ruska.

„Pro Rusko je toto jmenování vůbec skutečným objevem! Létal jsem přece s ním a vím, jaký má vztah k Rusům a k naší zemi. Byl mým palubním inženýrem. První dojem po seznámení – nesmírně skromný a velmi poctivý člověk. A ty jeho odborné kvality! Před letem jsme složili zkoušky na jedničku. Vláďa důstojně snášel pekelné tréninky a pak obrovské přetížení při startu,“ uvedl Gubarev podle české verze webových stránek Hlasu Ruska.

Velitel lodi Sojuz-28, která vzlétla do kosmu v březnu roku 1978, také zavzpomínal, jak zkoumali změny jasu hvězd při jejich západu za noční zemský horizont. „Vláďu tehdy nebylo možno od okénka odtrhnout…“ poznamenal a dál nešetřil chválou: „Soustředěnost a ukázněnost mého českého kolegy byly prostě úžasné. Myslím si, že právě tyto kvality mu umožnily také v civilu mnohého dosáhnout.“

Nezradil své přesvědčení, oceňuje Gubarev

Gubarev také ocenil, že se Remek stal europoslancem za komunistickou stranu, a nezradil tak své přesvědčení. „A já jsem vystoupil v r. 1991 z KSSS. Myslím si, že minulost se už nedá navrátit a že Rusko musí postupovat vpřed, hledat si vlastní cestu a spolupracovat s Evropou,“ soudí velitel lodi.

Právě v tom podle Gubareva ve funkci velvyslance v Rusku velmi pomůže. „Vždyť umí rusky dokonale, pracoval v Moskvě jako zástupce jedné firmy ze Strakonic, která vyrábí turbokompresory, a pak i jako obchodní zástupce své země. Má v naší zemi hodně dobrých přátel. Kdykoli přijede do Ruska, vždy nás navštíví. Stal se jakoby naším synem, na něhož můžeme být hrdi,“ uzavřel Gubarev chvalozpěv na Remka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám