Hlavní obsah

Koupání v Šeberáku hygienici nedoporučují, přemnožily se tam sinice

Praha

Kvůli přemnoženým sinicím by se lidé neměli koupat v jezeře Šeberák v Praze. Informoval o tom Matěj Čermák z pražské hygienické stanice. Podle posledních měření je voda v dalších pražských přírodních koupalištích ke koupání vhodná. Nelze však vyloučit, že se její kvalita mohla v posledních dnech kvůli vysokým teplotám výrazně zhoršit.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Lidé by měli dát na svůj vlastní rozum a nespoléhat se jen na měření, která jsou třeba dva týdny stará,“ řekl Čermák. Hygienici totiž kvalitu přírodních koupališť sledují v létě jednou za 14 dnů. Pouze pokud zjistí, že se v nich přemnožily sinice, kontrolují je častěji.

To se týká i Šeberáku, kde je voda nevhodná ke koupání už déle než týden. Hygienici proto data před několika dny aktualizovali a přemnožené sinice opět v jezeře zjistili.

Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů byla podle měření z poloviny července v rybníku Motol, v Hostivaři a v betonové nádrži Divoká Šárka. Na koupališti Džbán testy zjistily nezávadnou vodu vhodnou ke koupání, citlivější lidé by se ale měli po koupeli raději osprchovat.

Hygienici nyní čekají na výsledky nejčerstvějších měření. „Voda může být nyní kvůli extrémnímu počasí výrazně horší,“ zdůraznil Čermák. Dodal, že lidé si například stěžují na její kvalitu v koupališti Hostivař.

Hygienici zakázali koupaní na Orlíku 

Naopak v oblasti Podolska na Orlíku zakázali jihočeští hygienici koupání úplně. Právo o tom informoval František Kotrba z českobudějovické Krajské hygienické stanice (KHS). Dodal, že voda v uvedené lokalitě neodpovídá hygienickým požadavkům a překročila limity na sinice a chlorofyl-a. Koupajícím hrozí akutní poškození zdraví.

Jedničku dostala od KHS v tomto týdnu voda v rybníku Hejtman. Ve Staňkovském rybníku je její kvalita na trojce. Hygienici tu zjistili překročení limitních hodnot ukazatelů chlorofyl-a, průhlednost a vodní květ. Po koupání ve Staňkovském rybníku proto doporučují osprchovat se čistou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám