Hlavní obsah

Zeman má cukrovku, lékaři mu radí omezit zlozvyky

Praha

Kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se ve středu poprvé sešlo dvanáctičlenné lékařské konzilium. Vede ho ministr zdravotnictví Martin Holcát. Ten podle Českého rozhlasu potvrdil to, o čem se dlouho spekulovalo, tedy že prezident má cukrovku. Holcát ale dodal, že Zemanův zdravotní stav není vážný, jen by měl omezit některé druhy jídel, pití a kouření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Přesnou diagnózu Miloše Zemana lékaři oznámí v pátek. Holcát uvedl, že Miloš Zeman je v dobré psychické i fyzické kondici. Lékařský tým mu prý dal hlavně určitá dietologická doporučení.

„Je to především kvůli cukrovce, která se mi sice nejeví tak dramatická, ale má určité dopady, které jsou hodně vidět a o nichž se diskutovalo. Je to neuropatické postižení u cukrovky, které mu způsobuje problémy s pohybem,“ popsal Českému rozhlasu ministr zdravotnictví.

O Zemanově cukrovce se už mluvilo v souvislosti s některými obtížemi, které měl při chůzi. Lékařské konzilium prezidentovi v souvislosti s cukrovkou doporučilo, aby omezil některé své zlozvyky a vylepšil životosprávu.

„Nemyslíme si, že by to bylo absolutně nemožné, že by si něco nedal, ale dost radikálně omezit jak cigarety, tak pití alkoholu by měl,“ dodal Martin Holcát.

Holcát byl dosud náměstkem ředitele motolské fakultní nemocnice v Praze. Právě tato nemocnice bude základnou pro možné léčení prezidenta.

Lékařská konzilia předchozích prezidentů Václava Havla i Václava Klause se většinou scházela, pokud měli prezidenti nějaký zdravotní problém.

Tento týden absolvoval Zeman plánovanou operaci zubů, která podle Hradu dopadla dobře. Nyní odpočívá. Pro dny mimo úřad si vybral Vysočinu, kde má chalupu. Bude tam do 6. srpna, o den později už bude úřadovat. Právě 7. srpna má Sněmovna jednat o důvěře pro úřednickou vládu Jiřího Rusnoka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám