Hlavní obsah

Manžela mrtvé turistky propustili z egyptské nemocnice

• Aktualizováno

Český turista, jehož žena a dcera zemřely v noci na úterý v egyptské Hurgadě, opustil ve středu tamní nemocnici. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Datum mužova návratu do vlasti podle ní zatím stanoveno není. Je totiž třeba, aby v zemi ještě nějakou dobu zůstal kvůli vyšetřování, které vede místní policie.

Foto: Profimedia.cz

Podle oficiálně nepotvrzených informací se měla rodina otrávit jídlem.

Článek

Egyptská policie zatím neoznámila, co by mohlo být příčinou úmrtí dvou českých turistek. "Policie naší konzulce nesdělila žádnou hypotézu o příčině smrti. Více budeme vědět, až budou známy výsledky různých testů a pitvy. To ale může trvat i týdny," uvedla Grohová. Spekuluje se nicméně o otravě jídlem.

Český turista byl ve středu propuštěn ze soukromé kliniky Thebs Hospital. Muž má kromě pojištění u ERV Evropské pojišťovny, se kterou Blue Style spolupracuje, také pojistku u Allianz. Dagmar Koutská z tiskového odboru této společnosti potvrdila, že jejich klient už je zpátky v hotelu a je s nimi v intenzivním kontaktu. "Sám se ozval, že by rád odcestoval. Jakmile to bude možné, ihned mu zajistíme letenku. Po pitvě zařídíme i repatriaci těl obětí," uvedla Koutská.

Českého občana ještě v nemocnici navštívila česká konzulka z velvyslanectví v Káhiře, která do Hurgady přicestovala v úterý. Objevily se spekulace, že příčinou hospitalizace nebyla otrava, ale psychický šok. Ministerstvo zahraničí žádné takové informace nemá a český lékař přítomný v Hurgadě odmítl tyto spekulace komentovat.

Vyslali českého lékaře

Českého lékaře Petra Koloucha poslala do hotelu Titanic Palace, kde se neštěstí událo, ERV Evropská pojišťovna.

Kolouch podle licenčních podmínek nesmí v Egyptě ordinovat, poskytuje však konzultace. Také se zúčastnil několika preventivních prohlídek, které od úterka do středečního odpoledne podstoupilo u přivolaného místního lékaře 25 klientů Blue Style. Vyšetření neodhalilo žádné neobvyklé potíže.

Cestovní kancelář má v hotelu 170 klientů, které chce místní lékař za asistence slovensky hovořící sestry prohlédnout. V resortu Titanic Palace působí od úterního poledne, do úterního večera ale nikdo jeho služby nevyhledal. "Proto jsme se dohodli s cestovní kanceláří a vpodvečer jsme začali turisty aktivně svolávat," řekl zástupce ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. "Pochopitelně je k tomu ale nemůžeme nutit, je to stále preventivní opatření," řekl Divoký o zdravotních kontrolách.

Situace je klidná

Podle Martina Slaného z Blue Style kvůli tragédii nikdo z klientů cestovní kanceláře o předčasný návrat do vlasti nepožádal. Situace v hotelu je prý klidná. Delegát kanceláře klienty seznámil se situací, obdobné informační schůzky ale Blue Style v dalších egyptských hotelích nechystá.

Podle České televize jsou obě zesnulé turistky z Karviné, matce bylo 36 let a dceři osm let. Český rozhlas uvedl, že jejich těla byla kvůli chystané pitvě převezena z kliniky Thebs Hospital do státní nemocnice v centru Hurgady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám