Hlavní obsah

Němcová by pro svou vládu mohla nakonec získat 105 hlasů

Aktualizováno

Miroslava Němcová by měla mít podle současných propočtů více než stojedničkovou podporu ve Sněmovně jistou. Bývalí poslanci Věcí veřejných, dnes nezařazení, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka nevyloučili podporu případnému kabinetu Miroslavy Němcové. Stejně tak je možné, že budou hlasovat pro kabinet Jiřího Rusnoka, záležet bude na programu, s nímž vlády přijdou. Němcové by mohli dát hlas také dva poslanci VV.

Foto: Petr Horník, Právo

Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka ve Sněmovně.

Článek

Kočí v úterý Právu řekla, že nikomu nic neslíbila, ani nepodepsala. „Případnou podporu oběma variantám vlády předem ale nevylučuji. Pro mé rozhodování budou naprosto zásadní programové priority,“ uvedla. Posléze doplnila, že důležité pro ni budou programové priority, a je tak nakonec možné, že nepodpoří ani jednu vládu.

Podobně se vyjádřil i Škárka. „Nechci nic předjímat. Teď bude hlasování o Rusnokově vládě. Bude záležet na programovém prohlášení Rusnokovy vlády, případně vlády Němcové,“ sdělil Právu.

Pro případnou stojedničkovou vládu ODS, TOP 09 a LIDEM, kterou by ale musel ve druhém pokusu vyslat prezident Miloš Zeman, by mohli být nezařazení poslanci sto druhým a sto třetím hlasem.

Podle České televize by se k nim mohli připojit také dva poslanci Věcí veřejných - Josef Novotný starší a Petr Skokan. "Pokud by například byla jmenována premiérkou Miroslava Němcová, já osobně bych s ní problém neměl. Problém bych měl, kdyby pokračovala vláda Miroslava Kalouska," řekl Skokan ČT.

Podporu kabinetu Němcové zatím deklarují poslanci ODS, TOP 09 a LIDEM a nezařazený poslanec, bývalý člen ODS Michal Doktor. To dohromady dává těsnou stojedničkovou většinu. S hlasy Kočí, Škárky, Novotného a Skokana by tak Němcová měla podpisy 105 poslanců.

Rusnok podporu zřejmě nezíská

V případě Jiřího Rusnoka to tedy zatím vypadá, že premiér hlasy nesežene. Podporu částečně přislíbili komunisté (26 poslanců), na vážkách jsou sociální demokraté (54). Poslanců Věcí veřejných, které deklarovaly podporu Rusnokovi, je 11, zatím ale není jasné, zda mohou počítat s hlasy Skokana a Novotného. Pokud ano, dají ČSSD, VV a KSČM dohoromady 91 hlasů.

Sympatie Rusnokovu kabinetu vyjádřil i další nezařazený poslanec, který odešel z VV, Josef Dobeš. S jeho a hlasy Kočí a Škárky by měl Rusnokův kabinet - pokud by jej podpořili i všichni poslanci VV - stále jen 94 hlasů. Další nezařazení poslanci - Jiří Paroubek s Petrem Bendou a bývalý člen ODS Radim Fiala podporu Rusnokovi i Němcové odmítají.

O důvěře bude rozhodovat 198 poslanců - David Rath z ČSSD a Roman Pekárek z ODS jsou za mřížemi. K získání důvěry stačí nadpoloviční většina přítomných, bude tudíž záležet na účasti poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám