Hlavní obsah

Bouřky dorazily do Čech, hasiči mají napilno, vlaky stály

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, orh, plk, jas

V pondělí v podvečer dorazily do Čech silné bouřky, před nimiž varovali meteorologové. Po přechodu výjimečně teplé fronty se ochladilo. Bouřky provázené silným větrem strhávaly stromy i větve a zastavily provoz zhruba na desítce železničních tratí v Čechách i na Vysočině. Hasiči také vyráželi k zatopeným sklepům. V Praze přívalové deště způsobily problémy v hromadné dopravě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V Praze průtrž mračen částečně zaplavila vestibul stanice metra Můstek. Vstup do stanice byl uzavřen.

Článek

Jihočeští hasiči vyjeli asi ke stovce případů, řešili především stromy popadané přes cesty a čerpali vodu ze zatopených sklepů.

„Od 18:00 hasiči zasahovali u zhruba stovky událostí spojených s bouřkou. Nejvíce je zasaženo Českobudějovicko, Jindřichohradecko a Táborsko,” řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů s tím, že nikdo nebyl zraněn.

Podle České televize měli na jihu Čech napilno také energetici, kteří evidovali několik poruch vedení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bouřka se silným deštěm prošla pražskou Ruzyní

Český hydrometeorologický ústav varoval před velmi silnými bouřkami v Jihočeském kraji až do úterních 02:00.

Bouře zamířila k severovýchodu

Extrémně silná bouřka se postupně přesunovala k severu. Například na meteorologické stanici Vlašim byl zaznamenaný náraz větru o síle 140 km/h.

Hasiči kvůli bouřkám zaznamenali ve Středočeském kraji desítky výjezdů, které se týkaly hlavně popadaných stromů nebo čerpání vody. Zasahovali především na Kladensku, Praze-západ nebo na Benešovsku.

Srážky nad územím ČRVideo: www.chmi.cz

Meteorologové před 20.00 sdělili, že extrémně silná bouřka krajem postupovala přes Benešovsko, Kolínsko a Kutnohorsko směrem na Nymbursko. Odtud se přesouvala do Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další bouřky doprovázené silnými nárazy větru postupovaly přes Českomoravskou vrchovinu k severovýchodu.

„Lze očekávat výrazné škody způsobené silným větrem,” uvedli meteorologové.

Metro omezilo provoz ve dvou stanicích

Silný vítr a průtrž mračen zasáhly kolem 19.30 také hlavní město. Na řadě míst se kvůli přívalovým dešťům vytvořily velké kaluže vody, která nestačila odtékat.

Foto: Pro Novinky Jana Podhorská

Prudký vítr na pražském sídlišti Jižní Město odnášel izolační polystyrén ze zateplovaného domu.

V centru města byl částečně zaplaven vestibul stanice metra Můstek na trase A, kam natekla voda z ulice. Podle webu dopravního podniku bude vchod znovu otevřen až v úterý. Několik desítek minut byl uzavřen i přístup na trasu B z Jungmannova náměstí.

„Přívaly deště zanesly také v některých místech tramvajové koleje, takže se vozy štosovaly za sebou například v Sokolovské ulici u divadla Gong nebo v úseku Újezd - Helichova.” řekla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hasiči odčerpávají vodu z vestibulu stanice metra Můstek.

Přívaly vody uzavřely krátce po 19:30 na více než dvě hodiny stanici metra Chodov, vlaky tam pouze projížděly.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace obyvatel v pražských Dejvicích kvůli nestabilnímu jeřábuVideo: Jiří Forman, Novinky

Kvůli prudké bouři museli hasiči a policisté v pražských Dejvicích evakuovat několik desítek lidí, které by mohl ohrozit nestabilní čtyřicetimetrový jeřáb. [celá zpráva]

Vlaky stojí

Bouřky také zastavily provoz zhruba na desítce železničních tratí. Nejhorší je situace mezi Prahou a Českými Budějovicemi, kde kvůli popadaným stromům stojí několik rychlíků a počasí ztěžuje i náhradní autobusovou dopravu.

"Nejhorší je situace na železnici mezi Prahou a Českými Budějovicemi, kde stromy popadaly na třech úsecích. Navíc spadlé stromy na silnicích zastavily i náhradní autobusovou dopravu," řekla večer mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Na železniční spojnici středních s jižními Čechami bouřky přerušily několik rychlíkových spojů.

Foto: Pro Novinky Jana Podhorská

Voda z přívalových dešťů nestačila na řadě míst odtékat. Foto z pražského Jižního Města

Bouřka zkomplikovala asi na hodinu dopravu i na železničním koridoru z Prahy na Českou Třebovou a Olomouc. Podle webu drah najel v úseku mezi hlavním nádražím v Pardubicích a Kostěnicemi do spadaných větví expres mířící z Prahy do Zlína. Po trati se proto nejezdilo zhruba od 20:20 do 21:30, dotklo se to několika rychlíků. Podle mluvčí Pistoriusové se ale později podařilo dopravu na místě zase obnovit.

Bouřky zasáhly také Vysočinu. Hasiči tam vyjížděli na několik desítek míst. Nejčastěji odstraňovali stromy, které spadly na silnice, třeba na 121. kilometru dálnice D1.

"Na ulici Myslotínská v Pelhřimově zůstal pod mostem uvězněný kvůli vzniklé laguně vody řidič s osobním vozidlem," doplnila krajských hasičů Petra Musilová. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové zase spadl strom na chatu u Řásné nedaleko Telče.

Ochladí se až o 15 stupňů

Bouřky přišly se studenou frontou, která na čas ukončila vedra posledních dní. Vysoké teploty si v pondělí opět vyžádaly kolapsy a požáry. Stejně jako v minulém týdnu znovu padaly teplotní rekordy, hlavně na severu Moravy a ve Slezsku. Jejich překonání ohlásilo podle ČHMÚ 15 stanic měřících déle než 30 let. Nejtepleji bylo v Ostravě-Porubě, kde naměřili 37 stupňů.

Do úterý se podle meteorologů ochladí až o 15 stupňů. V Čechách bylo už v pondělí oproti víkendovým vedrům o něco chladněji. Za studenou frontou klesne teplota na 23 až 27 stupňů. Právě s ní jsou spojené velké bouřka se silnými nárazy větru.

Výstraha ČHMÚ před nimi platí pro téměř celou ČR až do úterního rána. Na konci pracovního týdne se však opět vrátí tropy, teploty se budou pohybovat znovu nad 30 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám