Hlavní obsah

Církve už požádaly o tisíce pozemků, na některých stojí stadión na Markétě

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní pozemkový úřad (SPÚ) v pátek zveřejnil seznam církevních žádostí o majetek, který chtějí církve vrátit v rámci zákona o majetkovém vyrovnání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na seznamu je zatím přes deset tisíc položek. Církve mohou žádat o majetek až do konce letošního roku.

Nejvíc žádostí zatím podaly řády a kongregace. Například premonstráti z pražského Strahova požádali už o 1110 pozemků či budov. Jak řekl strahovský opat Michael Pojezdný Právu, celkově měli po válce okolo šesti tisíc hektarů polí a lesů.

V seznamu je také možné dohledat, že benediktini z pražského Břevnova usilují o pozemky, na kterých leží plochodrážní stadión na Markétě. Jak před nedávnem psalo Právo, šance benediktinů pozemek pod stadiónem získat jsou malé, protože podle zákona tam, kde bylo postaveno hřiště, nelze pozemek vydat.

Celkově benediktini po celé republice požádali o vracení 910 pozemků. Ti z Břevnova o 209, z Emauz o 54, z Rajhradu o 118 a z Broumova o 529 pozemků.

Podle ředitele SPÚ Petra Šťovíčka seznam nevypovídá o tom, co stát církvím vrátí, ale o tom, co církve v minulosti vlastnily a o co nyní žádají. Připomněl, že vše, co se v průběhu let dostalo do rukou soukromníkům, obcím, krajům, armádě či přírodním parkům, církve zpět nedostanou.

Zveřejní také dohody o vydávání

„Brzo na internetových stránkách úřadu přibude další seznam, v kterém se budou zveřejňovat údaje o skutečně uzavřených dohodách o vydání nemovitostí,“ uvedl Šťovíček.

První vydávání už začalo. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první tři pozemky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Benediktini z pražského Břevnova usilují o pozemky, na kterých leží plochodrážní stadión na Markétě. Šance na jejich získání ale nejsou velké.

Jako první byl začátkem června vydán pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou. Ve druhé polovině měsíce pak další dva pozemky na Mostecku získala Náboženská matice. Jak informovalo Právo, k uzavření prvních šesti dohod mezi SPÚ a církvemi je blízko na Zlínsku.

900 budov, 30 000 hektarů půdy

Pozemkový úřad odhaduje, že církvím vrátí až 30 tisíc hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 tisíc hektarů lesních pozemků. Dále by mohly církve získat zpět až 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty.

Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Stát by měl vrátit církvím jejich původní majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nevydaný majetek získají 59 miliard korun, které jim bude stát splácet 30 let. S inflací to může být až 96 miliard.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Kromě výplaty náhrad bude stát dále 17 let přispívat na platy duchovních. Tři roky 1,4 miliardy jako dnes, každý další rok se podpora bude o pět procent snižovat až k nule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám