Hlavní obsah

Ozónová vrstva se výrazně ztenčí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pátku do pondělí, tedy v období největších veder, bude nad Českem výrazně ztenčena ozónová vrstva. Informoval o tom ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který doporučil lidem, aby se nezapomněli chránit před slunečními paprsky.

Foto: Jonathan Alcorn, Reuters

Článek

"V období od 26. do 29. července 2013 bude nad územím ČR zvýšené množství UV záření o 13 až 18 procent. Hlavním důvodem bude zeslabení ozónové vrstvy cca o osm až deset procent, výrazně podprůměrný stav pro toto roční období," uvedl Michal Janouch z ČHMÚ.

Za jasného počasí bude UV index dosahovat hodnot 7,2 až 7,6, normální stav na konci července nad územím ČR je 6,2.

Přitom právě v závěru týdne mají přijít velmi vysoké teploty. V pátek bude kolem třicítky, v sobotu mezi 31 až 36 stupni Celsia a v neděli a v pondělí může rtuť dosáhnout až na 40 stupňů. [celá zpráva]

"Při pobytu na přímém slunci doporučujeme používat ochranné prostředky - krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy," upozornili meteorologové s tím, že stačí pobýt denně na slunci pět až deset minut. Nebezpečné ultrafialové záření může vést ke vzniku kožních nádorů.

Během letošního roku je to už několikáté varování před zvýšeným množstvím nebezpečného ultrafialového záření.

Reklama

Výběr článků

Načítám