Hlavní obsah

Fischer nabídl krajům řešení korekcí za zastavený operační program

• Aktualizováno

Ministr financí Jan Fischer nabídl Ústeckému a Karlovarskému kraji, jak vyřešit korekce za zastavený Regionální operační program (ROP) Severozápad. Kraje by zaplatily pouze 900 miliónů namísto 2,1 miliardy, které požadovalo ministerstvo pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Jan Fischer.

Článek

Po čtvrtečním jednání s ministrem Fischerem o tom informoval předseda výboru regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD).

Fischerův předchůdce Kalousek striktně odmítal, aby se na zaplacení korekcí podílel stát, a trval na tom, že je mají zaplatit kraje, které jsou za nesrovnalosti zodpovědné.

"Je to lepší nabídka než předchozí. My nyní nabídku předložíme poslaneckým klubům v zastupitelstvu, aby ji projednaly," řekl Navrátil.

„Pokud se naši nástupci rozhodnou peníze zaplatit, tak ne že pomáhají krajům v problémech, ale okrádají ty kraje, které se chovaly slušně,“ připomínal Kalousek ještě před svým odchodem z úřadu.

Krajům pomůže i půjčka

Podle nových jednání by se do zaplacení korekcí mohl zapojit i takzvaný buffer program, tedy přebytek mezi penězi, které byly na proplácení připravené a skutečnými náklady.

V takzvaném bufferu by podle Navrátila mohlo být zhruba 950 miliónů korun, další část prostředků by se ještě mohla vyjednat ze státních peněz. Celkově by tak na kraje zbyla pokuta 900 miliónů, přičemž by se dělila mezi kraji tak, že Ústecký by zaplatil 600 a Karlovarský kraj 300 miliónů korun.

"Součástí byla i nabídka na návratnou půjčku od státu pro kraje s tím, že by bylo splácení rozloženo do delšího období," uvedl Navrátil.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) se jednání o obnovení ROP Severozápad budou zabývat dvěma kroky. "Prvním je obnovení financování už realizovaných projektů. Tomu nic nebrání, protože regionální rada programu zaslala Evropské komisi dopis, že korekce přijímá," uvedl Novotný. Teprve druhým krokem bude spuštění nových výzev. "Tomu ale musí předcházet dohoda o zaplacení korekcí," řekl Novotný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám