Hlavní obsah

Houbaři vyhlížejí deště, některé lesy jsou nyní skoro bez hub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké teploty a sucho způsobily, že v tuzemských lesích je oproti minulému týdnu méně hub. Někde se dají nalézt alespoň hřibovité houby, holubinky či muchomůrky. Vesměs jsou ale v horším stavu, neboť se na nich podepisuje sucho, uvedl ve čtvrtek předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa, podle něhož by růstu hub mohly pomoci srážky z poloviny týdne.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Houbám krátkodobě nevadí takovéhle výkyvy," řekl Landa. Pokud ale suché a horké počasí trvá delší dobu, zaschne podhoubí, dodal. Slabý výskyt hub mykologové v uplynulém týdnu registrovali v části Vysočiny a jižních Čech, v Poohří a na Svitavsku.

Středně houby rostou jen na východě Moravy, jinde je houbaři najdou jen náhodně nebo vůbec.

Z jedlých hub, které se ještě mohou nově objevit, Landa upozornil na letní druhy holubinek, například namodralou nebo mandlovou. "V těchto dnech se objevuje pečárka císařská, která je barevná, voňavá a chutná," doplnil.

Jak se bude houbám dařit v následujícím týdnu, bude podle Landy záležet na dešťových srážkách. Při teplotách kolem 40 stupňů Celsia, které meteorologové předpovídají na víkend, houby rostou jen tehdy, pokud mají zároveň i vláhu. Bez deště by se tak výskyt hub mohl ještě snížit, naopak pokud by se deště zopakovaly, mohlo by hub mírně přibýt.

Landa varoval, že rozlišovací znaky hub mohou být při suchu méně patrné, je tak větší nebezpečí záměny jedlé houby za jedovatou. "Takový rozdíl mezi šedivkou a muchomůrkou tygrovanou by mohl být ještě hůř poznatelný," řekl. Z nejedlých a jedovatých hub nyní rostou muchomůrky, hořké hřiby, čechratky nebo vláknice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám