Hlavní obsah

Zeman chce od koalice 101 notářsky ověřených podpisů

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman chce po ODS a TOP 09 101 notářsky ověřených podpisů předtím, než bude uvažovat o tom, že by stranám bývalé vládní koalice nabídl případný druhý pokus pro sestavení vlády. K tomu by došlo v případě, že by kabinet Jiřího Rusnoka nezískal ve Sněmovně důvěru. Zeman to ve středu řekl v rozhovoru pro ČTK. Nominantka koalice na premiérský post Miroslava Němcová (ODS) takovouto podmínku striktně odmítla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman uvedl, že při nedávných schůzkách s lídry klubů ODS a TOP 09 Markem Bendou a Petrem Gazdíkem pravicové politiky požádal, aby mu v případě, že druhý pokus o jmenování vlády bude nutný a on se pro něj rozhodne, seznam s podpisy 101 poslanců opět předložili. "Dokonce jsem je zdvořile požádal, aby byly notářsky ověřeny," poznamenal Zeman.

Na otázku, zda v takovém případě pravice po případném neúspěchu Rusnokovy vlády druhý pokus dostane, prezident odpověděl: "V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají".

Němcová podmínku odmítla

„Je to další šokující požadavek Miloše Zemana. V žádném případě nebudeme nechávat ověřovat podpisy,“ řekla Právu Němcová.

Opačný názor má šéfka strany LIDEM Karolína Peake. S notářským potvrzením jejich podpisů nebude mít problém. „Je to legitimní požadavek prezidenta, který chápu,“ sdělila Právu Peake.

Rozhodnou nezařazení poslanci

Zeman rovněž předpokládá, že určité strany ve Sněmovně vládu premiéra Rusnoka podpoří.

"Po kolečku těchto jednání mohu konstatovat, že je pravděpodobné – nikoliv jisté, protože co je v politice jistého – že podporu určitých parlamentních stran Rusnokova vláda dostane," prohlásil prezident.

Zda bude podpora zmíněné části politického spektra Rusnokovi k získání důvěry stačit, ale není jisté. Zeman připomněl, že ve Sněmovně je skupina 17 nezařazených poslanců a poslankyň. "Petr Nečas jim říkal 'volné radikály'. A zatím nikdo neví, jak se tito nezařazení poslanci zachovají," uvedl Zeman.

Do této skupiny však prezident započítal i osm poslanců někdejší vládní strany LIDEM, jejíž šéfka Peake ale dává najevo přání pokračovat v koalici s ODS a TOP 09.

Imunitu omezme

Prezident rovněž chce, aby byla imunita omezena pouze na verbální projevy, a to ať už v parlamentu, či mimo něj.

V ideálním případě by se mu zamlouvalo i úplné zrušení imunity. To, že by se nyní, před volbami, podařilo změnu Ústavy ČR v parlamentu odhlasovat, si ale hlava státu nedokáže představit.

Reklama

Výběr článků

Načítám