Hlavní obsah

Studené jaro zdecimovalo čapí populaci v Česku

Letošní rok se tragicky zapsal do ornitologických výpočtů. Kvůli deštivému a chladnému počasí totiž na jaře zahynula na většině hnízd v Česku mláďata čápa bílého, případně ptáci vůbec nezahnízdili. Podle ochránců přírody je pro čápa – symbol české krajiny – letošní rok tak tragický, že to nemá v historii obdoby.

Foto: Právo

Čáp bílý s mláďaty v hnízdě

Článek

Podle Stanislava Chvapila z Českého svazu ochránců přírody v Roudnici nad Labem bylo na jaře velmi špatné počasí zejména ve východních Čechách, Ústeckém, Libereckém, Středočeském a Jihočeském kraji. „Nejvíce chladno a deštivo bylo právě v době, kdy ptáci seděli na vejcích a líhla se mláďata,“ podotkl.

Roudničtí ochránci přírody každoročně monitorují populace čápů bílých na 285 lokalitách 25 okresů České republiky. Na hnízdech 15 sledovaných okresů zaznamenali téměř pětkrát méně mláďat než loni, v deseti okresech dokonce nenašli žádné živé mládě. Ta, která přežila, jsou podle Chvapila zatím v dobrém stavu. Ochránci odhadují, že v ČR existuje kolem 900 hnízd, obsazených jich je podle Chvapila ale mnohem méně.

Pokud se jedná o obvyklý rok, vracejí se čápi z teplých krajin koncem března a začátkem dubna. Většinou se hned páří a zasedají na vejce, kde se střídají samec se samicí. Délka inkubace vajec trvá přibližně 28 až 34 dnů a dva měsíce po vylíhnutí se mláďata učí létat. Na konci léta odlétají čápi na zimoviště ve střední a Jižní Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám