Hlavní obsah

Rusnok jednal s Bártou o důvěře, VV si notují s vládou téměř ve všem

Praha
Aktualizováno

Šéf Věcí veřejných Vít Bárta v pondělí navštívil ve Strakově akademii premiéra Jiřího Rusnoka, který shání podporu pro vyslovení důvěry své vládě. Po jednání řekli novinářům, že ve většině programových bodů panuje mezi Rusnokovým kabinetem a stranou VV shoda.

Premiér Jiří Rusnok a Věci Veřejné se v řadě věcí shodnou Video: Novinky

 
Článek

Oba představitelé nevyslovili definitivní stanovisko, zda VV podpoří Rusnokovu vládu, opakovaně ale sdělili, že ve většině případů našli společnou řeč. „V naprosté většině případů jsme dospěli k závěru, že je tam řada shodných míst,“ uvedl Rusnok. „Shoda byla poměrně velká,“ dodal.

Na dotaz, zda tedy sehnal 11 hlasů Věcí veřejných, spíše mlžil: „Není to jistých 11 hlasů, je to nějaký proces, který musí dál pokračovat (...), ale vidím tady šanci na poměrně výrazné sblížení našich pozic.“

Předseda VV Bárta Rusnokovi poděkoval za „střízlivé hodnocení“.

VV budou jednat s ministry

Rusnok také po jednání slíbil navštívit poslanecký klub Věcí veřejných, až bude jednat o podpoře vládě. Zástupci VV se zase chtějí sejít s některými členy kabinetu.

Bárta upřesnil, že VV mají zájem diskutovat s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem například o kvalitě potravin na trhu. S ministrem dopravy Zdeňkem Žákem by chtěla strana probrat mimo jiné dostavbu dálnice D1. Ministr vnitra Martin Pecina by zase měl VV odpovídat na otázky spojené s personálními změnami v policii v poslední době.

Bárta chce zabránit Kalouskovu návratu

Věci veřejné zcela jistě odmítají vládu založenou na podpoře stojedničkové většiny bývalé vládní koalice. Bárta při příchodu za Rusnokem zdůrazňoval, že není možné připustit návrat místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na ministerstvo financí.

Už v neděli jednala o možné podpoře Rusnokovy vlády na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem šéfka poslaneckého klubu VV a Bártova manželka Kateřina Klasnová. Po schůzce kabinet pochválila za to, že podle ní nebrání vyšetřování politických kauz. Uvedla také, že o podpoře VV pro úřednickou vládu strana definitivně rozhodne až na schůzi vedení 6. srpna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám