Hlavní obsah

Klausova amnestie za půl roku zrušila stíhání 904 lidí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kontroverzní aboliční článek amnestie zastavil za první pololetí letošního roku celkem 499 trestních stíhání, která se týkala 904 obviněných. Informovala o tom mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Amnestovaní vězni opouštějí věznici ve Stráži pod Ralskem.

Článek

„Ve srovnání s výsledky dubnové zvláštní zprávy vzrostl za poslední dva měsíce celkový počet zastavených případů na základě článku II amnestie prezidenta o 84 a týkal se 147 obviněných osob,“ informovala mluvčí.

V přípravném řízení bylo za celé první pololetí zastaveno 322 trestních stíhání, dalších 177 v řízení před soudem. Obviněných, jejichž stíhání bylo zastaveno z rozhodnutí státního zástupce, tedy v přípravném řízení, bylo 468. Těch, o kterých rozhodoval soudce, bylo 436.

Podle Markusové se téměř polovina případů, na které dopadla abolice, týkala trestných činů proti majetku, zhruba desetinu tvořily hospodářské trestné činy, ve 14 procentech šlo o trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných, ve 12 procentech o trestné činy proti svobodě a právům na ochranu osobnosti.

Aboliční článek se vztahuje na stíhání starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici. Týká se proto i některých rozsáhlých hospodářských kauz.

Reklama

Související témata:

Související články

Amnestie zastavila stíhání 757 lidí

Na základě novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause bylo do konce března zastaveno stíhání 757 lidí, kteří figurovali v 415 kauzách. Ve středu to...

Výběr článků

Načítám