Hlavní obsah

Ištvan: Stíhání exposlanců ODS bude nepochybně zrušeno

Novinky, rei
Aktualizováno

Státní zástupce Ivo Ištvan očekává, že Nejvyšší státní zastupitelství zruší stíhání tří bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Řekl to v neděli v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

„Nejvyšší státní zastupitelství nepochybně trestní stíhání zruší,“ prohlásil Ištvan. Podle něj se tak stane na základě už vydaného usnesení Nejvyššího soudu v Brně v případu Marka Šnajdra. V něm soud uvedl, že poslance při jednání o vzdání se mandátu chránila poslanecká imunita a nemůže být proto stíhán za to, že funkci složil a následně přijal jinou pracovní nabídku.

Ištvan doplnil, že je ale potřeba počkat si na druhé usnesení týkající se exposlance Petra Tluchoře.

Foto: Právo

Petr Tluchoř a Marek Šnajdr

Olomoucký státní zástupce Ištvan nevylučuje, že se vyšetřování rozběhne odznovu. „Pokud jde o další postup, bude velmi důležité druhé rozhodnutí, jehož odůvodnění jsme ještě nedostali,“ uvedl.

„To první usnesení je do jisté míry nejednoznačné. Uvádí, že vzdání se mandátu je projev krytý imunitou. Na druhou stranu ale zmiňuje, že okolnosti, za nichž se někdo mandátu vzdá, jsou stíhatelné,” poznamenal Ištvan.

O dalším postupu se tedy teprve rozhodne. „Pokud se budeme schopni vměstnat do těch mezí, které nám Nejvyšší soud vymezil, pak budeme pokračovat,” uzavřel Ištvan.

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa se poslaneckého mandátu vzdali po rebelii proti vedení své strany. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase (ODS), která s ním spojila hlasování o důvěře.
Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám