Hlavní obsah

Klasnová po jednání se Zemanem Rusnoka opatrně chválila

Lány
Aktualizováno

Do zámku v Lánech v neděli před jedenáctou hodinou dorazila k jednání s prezidentem Milošem Zemanem šéfka poslaneckého klubu strany Věci veřejné Kateřina Klasnová. Prezident tak začal sérii jednání o podpoře pro úřednickou vládu jím vybraného premiéra Jiřího Rusnoka. Klasnová po setkání Rusnokovu vládu opatrně chválila, zda jí véčka dají důvěru, ale jasné není.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová v Lánech po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Klasnová si po dvouhodinové schůzce se Zemanem jmenování Rusnoka pochvalovala. Pan prezident se svojí vládou je podle ní garance nezávislého vyšetřování politických kauz.

„Jsem přesvědčena, že kdyby na ministerstvu spravedlnosti zůstal Pavel Blažek, kauza by byla zametena pod koberec a pan (státní zástupce) Ivo Ištvan už by nebyl ve své funkci,” řekla Klasnová.

S prezidentem se též bavili o programových prioritách Rusnokovy vlády: na přetřes přišlo zrušení sKaret či dostavba Temelína. O té by podle Klasnové úřednická vláda rozhodovat neměla.

Vyslovení důvěry ještě zváží

Klasnová nechtěla přesto říct, jestli Věci veřejné vysloví Rusnokově vládě důvěru. „O tom rozhodnou vrcholné orgány strany,” uvedla.

Dodala však: „Vláda pana Rusnoka je pro nás lepší variantou, než vláda jakési pochybné stojedničky s přeběhlíky”.

Věci veřejné se ve věci vyslovení důvěry rozhodnou 6. srpna. Před  tím je ještě čeká jednání s premiérem Rusnokem.

Zemanova jednání pokračují

Věci veřejné už také v uplynulém týdnu také podpořily v hlasování návrh ČSSD na rozpuštění Sněmovny, což by otevřelo cestu k předčasným volbám. Návrh ale neměl ve Sněmovně dostatečnou podporu. [celá zpráva]

Rusnokův úřednický kabinet musí v příštích dnech před poslance předstoupit s žádostí o vyslovení důvěry. Zákonodárci původně podporu odmítali, postupně se jich ale stále víc opatrně staví na Rusnokovu stranu. Rozpolcená je zejména bývalá Zemanova strana sociálních demokratů.

Samotný premiérhlavu státu navštívil v neděli hned po odjezdu Kateřiny Klasnové. "Budu pana prezidenta informovat o prvních týdnech fungování vlády. Stručně o přípravě programového prohlášení," avizoval.

V následujících dvou dnech dorazí do Lán také lídři poslaneckých klubů sněmovních stran. ODS a TOP09 ale jasně vyjadřují nesouhlas s Rusnokovou vládou a deklarují vyslovení nedůvěry. Poukazují na to, že prezident Zeman jmenováním premiéra, který nemá deklarovanou podporu většiny ve Sněmovně, porušil ústavní zvyklosti.

Anketa

Měla by Sněmovna podpořit vládu Jiřího Rusnoka?
Ano
66,1 %
Ne
33,9 %
Celkem hlasovalo 20535 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám