Hlavní obsah

Církevní restituce prošly čistě, zjistili žalobci

Praha

Přijetí zákona o církevních restitucích neprovázel žádný trestný čin. K tomuto závěru dospělo pražské vrchní státní zastupitelství (VSZ), které proces přijetí normy zkoumalo na základě několika různých podání občanů. Nesouhlas s výsledky legislativního procesu nelze bez zjištění konkrétního protiprávního jednání řešit cestou trestního práva, sdělil náměstek pražské vrchní žalobkyně Adam Bašný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Věc iniciovala svým podáním například aktivistka a spisovatelka Lenka Procházková, která proti restitucím vystupuje dlouhodobě. Zdůrazňuje, že stát chce vrátit církvím majetek, který jim nepatří. Církev podle ní lesy či polnosti nevlastnila, pouze je spravovala. Uvedla, že pochybuje o legálnosti vrácení majetku. Právě Procházková tento týden uvedla, že VSZ okolnosti přijetí restitucí analyzovalo.

Žádný trestný čin spáchán nebyl

Po obdržení několika podání k tématu církevních restitucí zadal Bašný koncem minulého roku analytickému a legislativnímu odboru VSZ úkol, aby se vyjádřilo k některým zpochybňovaným okruhům procesu přijímání zákona.

"Ani z vnějších podání, ani z vnitřní analýzy našeho úřadu nevyplynuly takové konkrétní skutečnosti, které by odůvodňovaly možnost zahájení trestního řízení. Tedy nebyla a nejsou dána taková konkrétní podezření, že by došlo ke spáchání trestného činu," shrnul závěr žalobců. "Je zřejmé, že ve věci se jedná o primární odpovědnost politickou," doplnil.

Za zcela podstatné pak označil červnové rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl senátorský návrh na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Vláda Petra Nečase (ODS) prosadila církevní restituce jako vypořádání s dědictvím komunismu. Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Opoziční parlamentní strany měly k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi výhrady a jeho zrušení postupně navrhli senátoři z podnětu Věcí veřejných a po nich poslanci ČSSD a KSČM.

Církve již podávají žádosti o navrácení majetku, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první tři pozemky.

Reklama

Související témata:

Související články

Restituce platí, Ústavní soud stížnost zamítl

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi zůstává v platnosti. Rozhodl tak v pondělí Ústavní soud (ÚS), když zamítl stížnost, kterou...

Církve dostaly v restitucích první pozemky

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první pozemky, o něž požádaly na základě církevních restitucí. Ve čtvrtek o tom...

Výběr článků

Načítám