Hlavní obsah

Značky na přání se stanou realitou, Zeman podepsal potřebnou novelu

Od roku 2015 budou úřady moci vydávat značky dle přání motoristů. Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal příslušnou novelu zákona, která má rovněž zjednodušit agendu přihlašování vozů, uvedla mluvčí Hradu Hana Burianová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Od roku 2015 budou úřady moci vydávat značky dle přání motoristů.

Článek

Registrační značky na přání nebudou smět obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna tabulka bude stát 5000 korun, tudíž dvě značky na auto vyjdou jeho vlastníka na 10 000 korun. Podle návrhu ministerstva dopravy by taková značka měla být přenosná i na jiné vozidlo jejího vlastníka.

Zjednodušení registrace vozidel při změně vlastníka nebo provozovatele by mělo fungovat na principu "jeden registr - jeden úřad - jedna žádost". Pokud se bude při prodeji auta na jeho registraci vztahovat už jiný místně příslušný úřad, předají si úřady spisy mezi sebou. Úprava má zamezit takzvaným polopřevodům, kdy původní vlastník automobil odhlásil a nový už nepřihlásil. Působí to prý problémy se stanovením odpovědnosti například v situacích, pokud takové vozidlo havaruje. Nově tak k přehlášení vozidla bude stačit jedna společná žádost dosavadního vlastníka a nového vlastníka na centrální registr vozidel.

Novela zjednodušuje i vyřazování vozidel z evidence. Sloučí se dočasné a trvalé vyřazení. Do registru aut bude mít přístup i ministerstvo životního prostředí, a to kvůli rozesílání emisních plaket, což souvisí se zaváděním tzv. nízkoemisních zón.

Novela také zpřísňuje požadavky na stanice technické kontroly (STK). Ministerstvo dopravy uvažuje do budoucna o zavedení kamerového nebo obrazového systému do stanic. Bylo by díky tomu možné zjistit, jestli vozidlo na kontrole skutečně bylo.

Anketa

Koupili byste si registrační značku na přání?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 3743 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám