Hlavní obsah

Po Nečasově pádu zůstáváme jediní k obraně republiky, burcuje Schwarzenberg spolustraníky

Aktualizováno

Pád bývalého premiéra a předsedy ODS Petra Nečase jeho stranu natolik oslabil, že nyní nepředstavuje hybnou sílu české politiky. Uvedl to předseda strany TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj je rozdělena i ČSSD mezi příznivce Bohuslava Sobotky a Michala Haška. Úkol bránit dosud platný ústavní pořádek tak zůstává na TOP 09, napsal Schwarzenberg v dopise svým spolustraníkům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg.

Článek

„Taktéž kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů 8 %, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky,“ uvedl na adresu ODS předseda TOP 09.

Opoziční ČSSD není podle něj schopna zaujmout k postupu prezidenta republiky jednoznačné stanovisko.

„Padla tudíž odpovědnost na nás. Úkol, před který je postavena jak strana TOP 09, tak s ní spojení Starostové a nezávislí, je jedinečný,“ uvedl Schwarzenberg.

Vadí mu postup Miloše Zemana, který nainstaloval vládu Jiřího Rusnoka a ignoroval Poslaneckou sněmovnu vzešlou z voleb. Strana spolu s ODS a LIDEM prosazuje za premiérku předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou, má pro ni podporu 101 hlasu.

„V monarchii zosobňuje panovník a dynastie stát. Republika žije ze svých ústavních institucí, tudíž jejich znevážení a zpochybnění je přímé ohrožení státu. Upozorňuji Vás na tyto skutečnosti, abyste si uvědomili, jakou odpovědnost jsme převzali za naši zemi a naši republiku. Je na nás, tedy na všech našich členech a příznivcích TOP 09 a Starostů a nezávislých, abychom bránili republiku. Bude to těžký boj, to je mi jasné, ale musíme v něm obstát. Spoléhám na Vás a Vy se můžete spolehnout na mě, že neuhneme,“ apeloval na své spolustraníky Schwarzenberg.

Kuba: ODS je nejsilnější pravicová strana

Martin Kuba, který nyní stojí v čele ODS, řekl, že ODS je stále nejsilnější pravicovou stranou s tradicí více než 20 let. „To, že je ve složité pozici, nikdo nerozporuje, to se stává všem stranám, například ČSSD v roce 2005 na tom byla podobně. ODS historicky již taková období zažila a zvládla je,“ řekl Kuba.

Podle něj to poslední, co pravicový volič chce, jsou hádky mezi ODS a TOP 09. „Doufám, že pan předseda Schwarzeneberg cítí, že chceme-li uhájit parlamentní demokracii proti nájezdům prezidenta, pak na takovéhle chování není vhodná doba,“ dodal Kuba.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil řekl, že Schwarzenbergova rétorika odpovídá tomu, že se blíží předvolební kampaň. „ODS není stranou jednoho muže, na rozdíl od TOP 09, která je marketingově i mediálně závislá na svém předsedovi,“ řekl Pospíšil.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek Schwarzenbergovy výroky komentoval jako mocenský souboj. „Je to jejich způsob, jak se politicky projevují,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám