Hlavní obsah

V ČSSD převažují kritici Rusnokovy vlády, při hlasování o důvěře možná opustí sál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názory na vládu Jiřího Rusnoka jsou uvnitř ČSSD zatím spíše kritické, uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání stínového kabinetu strany. Diskuse ale podle něj není uzavřena a mohla by pokračovat až do hlasování o důvěře kabinetu začátkem srpna. Při něm by poslanci ČSSD mohli odejít ze Sněmovny, připustil místopředseda Lubomír Zaorálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

"Převážná většina názorů, která na jednání stínové vlády zazněla, byla vůči vládě kritická," uvedl Sobotka.

Podle něj se ale o definitivním postoji strany bude rozhodovat až bezprostředně před hlasováním, které by se mělo uskutečnit 7. nebo 8. srpna. Den nebo dva předtím by se mohli společně sejít poslanci a předsednictvo strany.

Grémium a předsednictvo strany se sejdou i tento pátek. Tam také Sobotka seznámí kolegy se svým názorem. "Zítra nepředpokládám, že by předsednictvo dospělo k nějakému finálnímu stanovisku sociální demokracie vůči Rusnokově vládě, určitě se předsednictvo sociální demokracie sejde ještě před oním hlasováním, které nás čeká počátkem srpna," dodal Sobotka.

Personální nekompetence ministrů

Podle Zaorálka část skeptického postoje členů ČSSD plyne z pocitu, že řada ministrů chce pokračovat v přístupu někdejší koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, a také z personální nekompetence některých ministrů. "On z toho potom rezultuje takový ten pocit, že těžko můžete přebírat garanci za tak nesourodý spolek, ve kterém nevíte, čím kdo ještě překvapí a čím vás zaskočí," řekl místopředseda největší parlamentní strany.

Někteří ze členů ČSSD, kteří spíše tíhnou k podpoře Rusnokovy vlády, zase argumentují tím, že tento kabinet je lepším řešením než případný návrat středopravé vlády.

Reklama

Související články

Sobotka: Premiér by měl Fischera odvolat

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vnímá ministra financí Jana Fischera jako velký problém vlády Jiřího Rusnoka. Podle něj by měl být Fischer odvolán, protože...

Výběr článků

Načítám