Hlavní obsah

Ištvan vzal zpět žádost o vydání Nečase, poslanci o něm ani nejednali

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve středu dopoledne oznámila, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vzalo zpět svou žádost o vydání expremiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání. O tom, že žalobci žádost stáhnou, hovořil už v úterý státní zástupce Ivo Ištvan. Sněmovní mandátový a imunitní výbor už proto přerušil jednání o Nečasově vydání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf mandátního a imunitního výboru Sněmovny Bohuslav Sobotka (ČSSD.)

Článek

Mandátový a imunitní výbor k věci zasedl už ráno. Jednání přerušil nejpozději do příští středy s odůvodněním, že na stažení žádosti čeká. "Pokud se tak stane, pak výbor nemá důvod se touto záležitostí zabývat," prohlásil šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Z vyjádření členů výboru vyplynulo, že výbor by teoreticky mohl krátce zasednout a ukončit jednání v případu Nečase ještě běhěm středy.

Podle Sobotky tato situace vůbec neovlivní jednání o rozpuštění Sněmovny. "Konec konců to nebyla jediná aféra, v jejímž důsledku se rozpadla vláda Petra Nečase, a on podal rezignaci na funkci premiéra ještě dříve, než žádost do Sněmovny dorazila," prohlásil šéf ČSSD Sobotka.

Spor o výklad ústavy

Sobotka se domnívá, že rozhodnutí Nejvyššího soudu je extenzivním výkladem ústavy.

„Moje osobní přesvědčení, je takové, že tvůrce ústavy, který definoval tuto část poslanecké a senátorské imunity, mínil hlasování a verbální projevy na půdě Sněmovny, tzn. na plénu a na jednání výborů či komisí. Ten výklad Nejvyššího soudu je poměrně široký,“ uvedl Sobotka a připomněl, že takto pojímaná imunita je běžná i v Evropě.

Podle něho není nutné reagovat na každou aféru pravicových stran změnami ústavy.

„Ideální by bylo, kdyby se v nějakém čase dostal výklad ústavy tomu, komu to přísluší, a to je Ústavní soud (ÚS). Aby ÚS posoudil rozsah této části poslanecké a senátorské imunity. Ale nevím o cestě, kterou bychom tuto věc tam mohli dostat,” dodal Sobotka.

Reklama

Související články

Expremiér Nečas chce Ištvanův konec

Expremiér Petr Nečas vyzval k odejmutí kauzy kolem údajného uplácení bývalých poslanců ODS Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Reagoval tak na úterní...

Ištvan stáhne žádost o vydání Nečase

Žádost o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání, kterou podal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Poslanecké sněmovně, bude stažena. K jeho...

Výběr článků

Načítám