Hlavní obsah

Tluchoř, Fuksa i Šnajdr vyšli z vazby a poděkovali dozorcům

• Aktualizováno
Právo, Novinky, tom, mhr

Bývalí poslanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř v úterý pozdě večer opustili vazební věznice, kde byli zadržováni v souvislosti s údajnou korupcí kolem takzvaných politických trafik. Jejich osvobození umožnilo úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten trojici s ohledem na jejich imunitu vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Propuštěný bývalý poslanec Ivan Fuksa krátce poté, co opustil brány vazební věznice v Ostravě.

Článek

Jako první opustil vazební věznici v Ostravě ve 21:45 Ivan Fuksa. „Byl to nejhorší měsíc mého života,“ řekl novinářům.

Fuksa také po propuštění zkritizoval olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. „Zcela nedobrovolně jsem se stal pokusným králíkem státního zástupce Ištvana,“ řekl Fuksa na adresu žalobce, jehož zastupitelství kauzu dozoruje.

Fuksa novinářům řekl, že z věznice míří za svou rodinou. Ve vazbě prý hlady netrpěl a dozorci se k němu chovali korektně, za což jim poděkoval. Prostředí vazební věznice je ale podle Fuksy „pro normálního člověka katastrofální“.

Bývalí poslanci za ODS Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr (zleva doprava)

Marek Šnajdr opustil bránu stejné ostravské vazební věznice krátce po desáté večer. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu jsem přijal pozitivně a jsem rád, že v tomto prvním kroku tato anabáze, pevně věřím, končí,“ řekl Šnajdr, který poděkoval rodině, že za ním stála.

Poděkoval i právníkům a personálu věznice, který se prý choval po celou dobu jeho pobytu korektně. „Ke kauze se určitě vyjádřím velmi aktivně. Ale nebudu to dělat minutu poté, co jsem opustil vazební věznici,“ řekl Šnajdr. Na adresu Ivo Ištvana dodal, že Českou republiku musí čekat zásadní diskuse o roli některých lidí v trestním řízení.

Těžká doba

Zhruba po měsíci se podobně jako jeho bývalí kolegové na svobodu dostal také Petr Tluchoř. Olomouckou vazbu opustil krátce před jedenáctou večer.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř před olomouckou vazební věznicí

„Budu to řadit mezi doby těžké,“ řekl před olomouckou věznicí. Poděkoval rodině i právníkům. Nejhorší okamžiky prý podle něj byly po zatčení policií a první minuty v cele předběžného zadržení. Stejně jako Fuksa se Šnajdrem poděkoval zaměstnancům vězeňské služby za korektní chování.

„Pocit je to velmi dobrý,“ popsal, jak se cítí po propuštění. Petr Tluchoř ale nechtěl komentovat důvody, proč se do vazby dostal. Pouze uvedl, že se ke všemu ještě vyjádří. „Věřil jsem, že Nejvyšší soud nakonec rozhodne, jak rozhodl,“ dodal na závěr Tluchoř.

Ištvan: Povinnosti jsem neporušil

Někdejší poslanci ODS mají být na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu propuštěni z vazby a mělo by být zastaveno i jejich trestní stíhání. Podle soudu byli při vyjednávání o funkcích výměnou za složení poslaneckých mandátů kryti poslaneckou imunitou. [celá zpráva]

Ivo Ištvan pak v úterý ve vysílání ČT24 uvedl, že pokud má někdo výhrady k jeho práci, může podat návrh na kárné řízení. „Já se domnívám, že případná rezignace by měla být vázána na porušení konkrétních povinností, a já se domnívám, že jsem žádné povinnosti neporušil,“ řekl Ištvan s tím, že rezignovat nehodlá. Právě k rezignaci v úterý Ištvana vyzval expremiér Petr Nečas. [celá zpráva]

Fuksa, Šnajdr a Tluchoř se loni vzdali poslaneckých mandátů. Před tím hrozili, že nepodpoří schválení daňového balíčku tehdejší vlády Petra Nečase. Návrh nakonec po jejich odchodu ze Sněmovny prošel. Šnajdr a Fuksa pak získali funkce v dozorčích radách státních firem, což byla podle žalobců a policie korupce.

Ivo Ištvan v úterý prohlásil, že podle jeho názoru usnesení Nejvyššího soudu ještě neznamená konec trestního stíhání. [celá zpráva]

V souvislosti s úterním rozhodnutím Nejvyššího soudu Ištvan uvedl, že bude stažena žádost Sněmovně o vydání poslance a bývalého předsedy vlády Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání. Podle Ištvana se nejdřív musí vyřešit otázka rozsahu poslanecké imunity. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám