Hlavní obsah

Sněmovna se chystá na hlasování o svém konci, kapři si asi rybník nevypustí

Právo, Jiří Ovčáček

Poslanecká sněmovna má ve středu na programu hlasování o svém rozpuštění. S největší pravděpodobností se nerozpustí a předčasné volby tak na pořad nepřijdou. Pro rychlý konec dolní komory totiž nezvednou ruku ODS a TOP 09. Sociálním demokratům, komunistům a Věcem veřejným se tak nepodaří získat potřebných nejméně 120 hlasů, mají jich jen 91 a několik dalších opozičních poslanců na tom nic nezmění.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny.

Článek

Úřadující šéf občanských demokratů Martin Kuba na dotaz Práva potvrdil, že poslanci jeho strany, která má padesát poslanců, pro rozpuštění Sněmovny ruce nezvednou.

„Nepodpoří. ODS trvá na tom, že v parlamentní demokracii má být rozpuštěna Sněmovna, pouze pokud v ní není možné složit politickou vládní většinu. Ne když se prezident rozhodne instalovat svou vládu,“ řekl.

Na tahu je Rusnok

Na tahu proto nyní bude premiér Jiří Rusnok, který se pokusí získat podporu mezi poslanci pro vyslovení důvěry své vládě. To může blokovat bývalá vládní koalice, která i zde proklamuje soudržnost se 101 hlasy proti vládě.

Stejně hovoří i Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09, která má 42 hlasů. „Rozpuštění Sněmovny je až krajní řešení,“ podotkla a dodala, že Miroslava Němcová jako kandidátka na premiérku disponuje 101 hlasy. Za situace, kdy vládne Rusnokův tým, je podle Langšádlové o to větší kontrolní role Sněmovny.

Pro rozpuštění dolní komory nebude ani osm poslanců LIDEM. „Hlasujeme o rozpuštění Sněmovny a o řadě zákonů ve třetím čtení. Nikoliv o důvěře Rusnokově vládě. Jak jsme slíbili, vyjednáváme s ODS a TOP 09 o programových prioritách případné společné vlády v případném druhém pokusu,“ vysvětlila postoj šéfka strany Karolína Peake.

ČSSD smířena

S tím, že se dolní komora nerozpustí, je už smířena ČSSD. „Jsem realista, vidím šanci jako menší než větší,“ poznamenal šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc.

„V době, kdy jsme se rozhodli svolat hlasování o rozpuštění Sněmovny, bylo téměř jisté, že bude úspěšné. Po změně postoje TOP 09 je to méně pravděpodobné,“ dodal. Postup stran bývalé vládní koalice podle něj veřejnosti prokáže, komu „záleží na imunitě a platech“.

Narážel tak na fakt, že desítky poslanců mají hypotéky či jiné půjčky, takže předčasný odchod ze Sněmovny by jim udělal čáru přes rozpočet.

Neprojde ani program, obává se Kováčik

Pro rozpuštění Sněmovny budou hlasovat i poslanci Věcí veřejných. Stranický šéf Vít Bárta včera vyzval ostatní strany, aby se připojily. A varoval, že by se o rychlém konci nemuselo vůbec hlasovat.

Hrozí podle něj, že nebude schválen program dnešní mimořádné schůze poslanců. „Úhybné manévry, jako neschválení programu schůze, jsou jen trapnou snahou vyhnout se odpovědnosti za nerozpuštění Poslanecké sněmovny,“ řekl Bárta.

Podle Tejce je takový scénář možný. „Mám informace, že bývalá koalice nebude hlasovat o programu. Považoval bych to za zbabělý pokus zakrýt neochotu rozpustit Sněmovnu,“ uvedl.

O tom, že nemusí být schválen program rokování, je přesvědčen i předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. „Pokud dosavadní vládní sestava má 101 hlasů, tak ani neprojde program,“ soudí.

Podle Langšádlové ale zatím žádné rozhodnutí o hlasování o programu nepadlo, TOP 09 se bude o taktice bavit až dnes ráno, před schůzí. Také Peake uvedla, že se poslanci její strany teprve poradí.

ČSSD chce druhý pokus o rozpuštění

Soc. dem. přitom hodlá pokračovat ve snaze dosáhnout předčasných voleb. Bez ohledu na to, zda 8. srpna získá nebo nezíská Rusnokova vláda důvěru, plánuje druhý pokus Sněmovnu rozpustit. „Naší prioritou jsou nové volby,“ zdůraznil Tejc s tím, že by se Sněmovna mohla rozpustit v září. Volby by se pak konaly v nejzazším možném termínu v listopadu.

Připustil, že hned po hlasování o důvěře kabinetu rozjede jeho strana nová jednání o podpoře rozpuštění dolní komory.

Podle Kováčika by druhý pokus mohl být úspěšný po případné změně postoje TOP 09. „Myslím, že zejména pokud bude vyslovena důvěra Rusnokově vládě, tak TOP 09 změní názor a rozpuštění podpoří. Hlas pana Kalouska bude tím stodvacátým prvním,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman, který vdechl život Rusnokově vládě, včera zdůraznil, že prezident ani premiér nemají vliv na rozpuštění Sněmovny. „Je její výsostné rozhodnutí, zda to učiní, nebo ne. Sněmovna, pokud bude chtít, se musí rozpustit sama a prezident do toho nemá co mluvit,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Němcová rozpuštění Sněmovny nepodpoří

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedla, že si nemyslí, že vláda Jiřího Rusnoka získá ve Sněmovně důvěru. Podotkla...

Výběr článků

Načítám