Hlavní obsah

Vláda podpořila Kalouskovu loterijní novelu

Praha

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka souhlasí s novelou loterijního zákona, kterou připravil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Novinářům to řekl předseda kabinetu Rusnok. Novela má umožnit obcím, aby na svém území regulovaly hazardní hry.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Jiří Rusnok s ministry obrany Vlastimilem Pickem (vlevo) a práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem po jednání vlády.

Článek

Kalouskův návrh je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu, který v několika případech potvrdil právo obcí regulovat hazard na svém území. Předloha toto rozhodnutí zapracovává do loterijního zákona. O novele rozhodne parlament.

Ministerstvo financí bude podle návrhu rušit vydaná povolení, pokud se ukáže, že jsou v rozporu s obecně závaznou vyhláškou obce regulující místo provozování loterií a jiných podobných her. Týká se to například výherních hracích automatů, sázek v kasinech nebo karetních turnajů.

Kalouskova novela by měla vstoupit v účinnost k 1. lednu příštího roku. Pokud jsou již vydaná povolení v rozporu s obecními vyhláškami, měla by přestat platit dva měsíce od nabytí účinnosti zákona, tedy od 1. března příštího roku.

Bez ohledu na stanovisko, jaké k návrhu ve středu zaujme vláda, dostanou návrh k projednání poslanci. Zatím není jasné, kdy by se Sněmovna mohla jeho i dalšími předloženými návrhy zákonů zabývat. Nejbližší řádná schůze Sněmovny má začít v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo financí loni více kontrolovalo hazard

Ministerstvo financí (MF) zahájilo loni 655 správních řízení vůči provozovatelům sázkových her a loterií, což představuje přibližně pětinový nárůst v porovnání...

Výběr článků

Načítám