Hlavní obsah

Policie zadržela v Českých Budějovicích 60 lidí, tři podezírá z trestného činu

• Aktualizováno

Na protestu nazvaném Proti policejní brutalitě se na sídlišti Máj v Českých Budějovicích odpoledne sešlo zhruba 300 lidí. V pochodu na sídliště jim zabránili policisté, kteří zadrželi 60 osob, které neuposlechly výzvy k rozchodu. Sdělil večer policejní mluvčí Jiří Matzner, podle něhož policisté lokalitu nadále monitorují.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní zásah proti demonstrantům.

Článek

Na shromáždění na sídlišti Máj se v podvečer sešlo zhruba 300 lidí. Dav se následně vydal směrem do sídliště, kde mu cestu zahradili policisté na koních a těžkooděnci.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policisté demonstranty na sídliště nepustili

K násilným střetům, které provázely demonstrace o předchozích víkendech, nedošlo a demonstranti se omezili na verbální projevy nesouhlasu s postupem policie. Ta začala demonstranty vytlačovat a vyzvala je k rozchodu.

Ze zadržených se 57 dopustilo přestupku v podobě neuposlechnutí výzvy policisty. „Tři osoby jsou podezřelé z trestného činu násilí proti úřední osobě. Jedna z nich dokonce napadla policistu na koni,“ uvedl Matzner. Během zákroku utrpěli tři policisté lehká zranění.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní zásah proti demonstrantům

„Policie přehradila na sídlišti Máj cestu zhruba třem stům demonstrantů. Snažili se proniknout směrem k ulici V. Volfa od multikina,“ popsal mluvčí v podvečer situaci.

Zásah policie v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

Na demonstraci přišli především místní lidé, radikálové, kteří se účastnili mítinků v předchozích týdnech, tentokrát až na výjimky absentovali. Policisté později demonstranty ze sídliště zcela vytlačili.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní zásah proti demonstrantům

Na místě dále hlídkují těžkooděnci, ale po půl deváté večer již panoval na sídlišti klid.

První protest skončil fiaskem

Jen pár lidí přišlo po 14. hodině na náměstí Přemysla Otakara II. na demonstraci s názvem Proti diskriminaci slušných občanů. Hlavní pořadatel Jan Plánka ji krátce před zahájením odvolal.

Po zrušení demonstrace na náměstí Přemysla Otakara II. zůstal na místě jen Jaromír Pytel, který byl podle svého vyjádření pouze zprostředkovatelem jednání mezi svolavateli a radnicí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pořadatel před začátkem prostestu oznámil, že ho ruší

„Pan Plánka mi sdělil, že má strach,“ podotkl Pytel, který byl dříve tajemníkem místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti. Kromě něj přišel na akci ještě pořadatel první demonstrace v Českých Budějovicích Michal Choura, který potvrdil, že mu hrozí pětitisícová pokuta ve správním řízení.

Za pořadatele označoval Pytel kromě Jana Plánka ještě Lukáše Kohouta, který spoluorganizoval předloňské protesty na Šluknovsku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zadržení demonstranti

„Nejsem organizátorem, ale byl jsem prostředníkem při jednání s českobudějovickou radnicí. Panu primátorovi Juraji Thomovi jsem slíbil, že následný pochod nenaruší shromáždění, která jsou plánovaná na sídlišti Máj,“ sdělil Právu před zrušenou demonstrací Kohout s tím, že sám se demonstrace a následného pochodu na Máj nezúčastní. Na místě bylo celkem asi třicet lidí.

Demonstrace v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Tři víkendy protestů

Podle mluvčího jihočeské policie Jiřího Matznera byl odpoledne ve městě klid a při prohlídkách automobilů na hlavních tazích do města nezajistili policisté žádné zbraně.

Lidé se v Budějovicích scházejí už třetí víkend v řadě. Policie proti nim minulý týden zasáhla a zadržela několik organizátorů protiromských protestů.

Konflikt přitom vyvolal spor dvou dětí na pískovišti, do nějž se posléze vložili dospělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám