Hlavní obsah

Fischer si přivedl poradkyni z kampaně. Nahradila muže, který ji zachránil před vyhazovem

Praha
Aktualizováno

Nový ministr financí Jan Fischer odvolal v pátek náměstka Tomáše Zídka, nahradí ho jeho někdejší podřízená Eva Anderová, která byla Fischerovou poradkyní v době, kdy kandidoval na prezidenta republiky. Přebírá místo po svém nadřízeném, který ji dříve zachránil před odvoláním. Zídek za ni úspěšně orodoval u tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, který, když se to dozvěděl, ji chtěl odvolat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový ministr financí Jan Fischer. V pozadí je premiér Jiří Rusnok.

Článek

„Pokládám to za neuvěřitelný příběh lidské zákeřnosti,“ řekl Novinkám bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Zídek se totiž Anderové zastal, když ji chtěl Kalousek odvolat, protože se angažovala v prezidentské kampani, aniž by o tom informovala své nadřízené. „Pan Zídek jakožto její přímý nadřízený mě uprosil, abych to nedělal, tak jsem mu vyhověl. Zjevně jsem udělal chybu,“ řekl Kalousek.

”Že Fischer bezskurpulózně prosazuje členku svého volebního štábu je nepěkné, to že aktivně nahradila svého šéfa, který ji loajálně zachránil, pokládám za lidsky odporné,„ řekl exministr.

On mě přesvědčil a zachránil ji, teď to dostal zpátky i s úroky
exministr financí Miroslav Kalousek

To, že se Anderová, tehdejší ředitelka odboru EU a mezinárodních vztahů bez vědomí nadřízených jako vysoce postavený státní úředník angažovala v prezidentské kampani, považoval Kalousek za vážné porušení kodexu státního úředníka.

„On mě přesvědčil a zachránil ji, teď to dostal zpátky i s úroky,“ doplnil Kalousek.

„Odvolanému náměstkovi děkuji za dosavadní práci a věřím, že Anderová svoji novou funkci zvládne velmi dobře,“ uvedl k výměně náměstků Fischer. Ta k tomu dodala, že si velmi váží důvěry pana ministra a věří, že naplní jeho očekávání.

„V pozici, kde bude mít na starosti mimo jiné vztahy ministerstva vůči mezinárodním institucím, záležitosti mezinárodně právní a Evropské unie, cenovou a finanční politiku nebo státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi, nahradí Ing. Tomáše Zídka,” sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Anderová byla jednou ze členek Fischerova poradního výboru. Ten představil loni v prosinci. Měl se zabývat otázkami, které je třeba v české společnosti řešit. Kromě ní byl členem například lékař Jan Pirk, politolog Petr Just nebo advokátka Hana Marvanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám