Hlavní obsah

Letouny CASA už mohou do války, prošly testy pasivní ochrany

Systém pasivní ochrany letadel CASA funguje a letouny mohou být nasazeny i ve válečných zónách. Podle zdrojů ČTK to potvrdily vojskové zkoušky. Armáda chce o jejich výsledku oficiálně informovat v pondělí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letadlo CASA C-295M Armády České republiky.

Článek

„Ano, systém je bez závad,“ informoval ČTK zdroj obeznámený s výsledkem testů, o nichž informoval server Česká pozice.

„Jak to čtu v médiích, tak asi ano,“ odpověděl na dotaz, jestli systém DAS funguje, generální ředitel Omnipolu Michal Hon. Jeho společnost nákup letadel pro ministerstvo obrany zprostředkovala. „V pondělí to bude oficiální,“ dodal Hon. Na začátku nového pracovního týdne se uskuteční tisková konference, kde obrana spolu s Omnipolem výsledky testů zveřejní. Omnipol platil za nefunkční ochranu pokutu.

Do Afghánistánu nemohly

Vojáci nechtěli letadla posílat například do Afghánistánu, dokud systém vlastní ochrany plně nefungoval. Omnipol se řadu měsíců bránil tvrzením, že jiné armády používají stejné stroje bez tohoto systému i v zahraničních bojových operacích. Nefunkčnost systému nebránila běžnému provozu dopravních strojů. Vojenští piloti na nich nalétali několik tisíc hodin. Stroje používali například při transportu vojáků do mise v Kosovu.

Armáda se nyní z Afghánistánu stahuje. Není proto pravděpodobné, že by tam španělské stroje Česko v dohledné době posílalo.

Kontroverzní nákup

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu jsou vyšetřováni bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) a její náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 miliónů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Vinu odmítá i Staněk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám