Hlavní obsah

Církve dostaly v restitucích první pozemky

Aktualizováno

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první pozemky, o něž požádaly na základě církevních restitucí. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí úřadu Robert Hurt.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Můžu potvrdit, že jsme vydali první tři pozemky," uvedl Hurt.

Úřad podle něj vydal křižovníkům pozemek v Klučenicích na Příbramsku. "Právní účinky vkladu vznikly k 3. června 2013," upřesnil. K 20. červnu bylo Náboženské matici převedeny dva pozemky o souhrnné ploše 2700 metrů čtverečních v obci Klíny na Mostecku v účetní hodnotě zhruba 90 000 korun. "Majetek přešel do vlastnictví státu v roce 1965 darovací smlouvou uzavřenou v tísni," řekl Hurt. Na jednom z pozemků prý stál v minulosti kostel, který byl následně zbourán.

Podle dostupných informací jde o první vrácení dříve zabaveného majetku podle zákona o církevních restitucích vůbec.

Monika Machtová, mluvčí Státního pozemkového úřadu ČR, který majetek církvím také vydává, ve čtvrtek potvrdila, že k uzavření prvních šesti dohod o převodu zemědělských pozemků z majetku spravovaného úřadem je blízko na Zlínsku. [celá zpráva]

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Zákon počítá, že církve dostanou zpátky majetek v hodnotě 75 miliard korun – zhruba 30 tisíc hektarů půdy a 150 tisíc hektarů lesů. Za nevydaný majetek získají 59 miliard, které jim bude stát splácet 30 let. S inflací to může být až 96 miliard. Kromě výplaty náhrad bude stát dále 17 let přispívat na platy duchovních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám