Hlavní obsah

Je to nevděčná role, prohlásil Rusnok a převzal vládu

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok převzal ve středu po poledni od svého předchůdce Petra Nečase (ODS) Úřad vlády včetně klíče od korunovačních klenotů. Rusnok nechtěl spekulovat, jaké bude mít jeho kabinet trvání, ale je připraven jednat se stranami o podpoře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstupující premiér Petr Nečas uvítal nově nastupujícího premiéra Jiřího Rusnoka.

Článek

Rusnok uvedl, že již má představu o podobě programového prohlášení, které by podle něj mělo být stručné.

Vláda by podle něj měla nastartovat hospodářský růst a čerpání evropských fondů, a to v nynějším i příštím programovacím období. Zmínil rovněž snížení nezaměstnanosti a dokončení apolitických věcí, které zahájil předchozí kabinet. Jako příklad jmenoval prováděcí normy k novému občanskému zákoníku.

Nečas uvedl, že si Rusnoka pro jeho odbornost váží a připomněl, že jej přivedl i do národní ekonomické rady vlády (NERV). Místo premiéra označil za post, „kde je člověk sám a kde to nejvíce fouká”.

Rusnok připustil, že se jedná „o složitou a nevděčnou roli”. Nečasovi poděkoval za cenné zkušenosti z jednání Evropské rady a popřál mu osobní štěstí a úspěch.

Schwarzenberg: Zeman chtěl vládu, tak ji má

Představitelé stran jsou připraveni s Rusnokem jednat. Dosavadní pravicová koalice však odmítá, že by mohla vládě vyslovit důvěru a ČSSD prosazuje předčasné volby, byť její představitelé jedním dechem dodávají, že jakákoliv vláda je lepší než návrat Nečasovy formace bez Nečase.

"Mluvím s každým, ale jsem pro to, aby přeci jen Ústava a ústavní zvyklosti, které k tomu patří, byly dodržovány," citovala Schwarzenberga ČTK k setkání s Rusnokem. "Prezident si pořídil vládu, kterou chtěl, tak ji má," dodal Schwarzenberg a zopakoval, že jeho strana vládu nepodpoří.

Podporu odmítá i ODS, která prosazovala jako adeptku na předsedkyni vlády šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou. Ta se ze své ústavní pozice dnešního jmenování kabinetu krátce zúčastnila, před přípitkem však odešla a připomněla, že prezident jmenováním úřednického kabinetu nerespektuje poměry ve Sněmovně. [celá zpráva]

I ona znovu vyloučila jakoukoli podporu Rusnokově týmu při žádosti o vyslovení důvěry.

Sociální demokraté trvají na co nejrychlejším vypsání předčasných voleb. Na 17. července již nechali svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by se mělo hlasovat o rozpuštění komory. Potřebných 120 hlasů však doposud nemají. [celá zpráva]

Podporu vládě nevyloučili komunisté, kteří jsou nicméně připraveni hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusnokova vláda by mohla získat podporu KSČM

Pokud by soc. dem. se svými 54 poslanci a někteří nezařazení hlasovali ve Sněmovně pro důvěru Rusnokově vládě, uspíšilo by se tím rozpuštění Sněmovny a vypsání...

Výběr článků

Načítám