Hlavní obsah

O rozpuštění Sněmovny budou poslanci jednat za týden

– Praha • Aktualizováno

Poslanci budou jednat o rozpuštění Sněmovny ve středu 17. července. Na tento den svolala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD mimořádnou schůzi. Na rozpuštění Sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů. Pokud by poslanci tento návrh schválili, prezident by Sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby. Není ale jisté, zda tento návrh uspěje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc ve středu připustil, že potřebné hlasy jeho strana zatím nemá. "V tuto chvíli stále jednáme. Pokud samozřejmě ODS a TOP 09 bude chtít, aby si všichni jejich poslanci zachovali imunitu, zachovali teplá místečka a především zabránili tomu, že o osudu této země budou rozhodovat voliči, nikoli přeběhlíci, pak bohužel těch 120 hlasů mít nebudeme," řekl.

Zbytek času do schůze chce ještě využít k přesvědčování koaličních poslanců. ODS i TOP 09 se však již dříve nechaly slyšet, že pro rozpuštění Sněmovny hlasovat nebudou. Rozpuštění Sněmovny naopak podporují opoziční VV i komunisté.

Schůze k vládním návrhům

Předsedkyně Sněmovny současně svolala na 17. července i další schůzi, kterou iniciovala dosavadní vládní koalice a která má začít poté, co poslanci skončí jednání o svém rozpuštění. Na této schůzi se má projednávat celkem 14 zákonů v závěrečném schvalování. Jsou mezi nimi hlavně vládní návrhy, ale i jeden senátní a dva poslanecké.

K normám, které mají poslanci projednat, patří novela zákona o místních poplatcích, která zdvojnásobí poplatek za lázeňský a rekreační pobyt na 30 korun za den. Podobně sazbu za vjezd automobilem do vybraných částí měst by mohly obce stanovit až na 40 korun za den. Na pořadu je i předloha o dorovnávacím příplatku k důchodům pro lidi, kteří před rozpadem federace pracovali na Slovensku nebo pro slovenské firmy a mají kvůli tomu nižší starobní penze, a norma o reorganizaci Vojenské policie. Sněmovna má schvalovat také změny ve výkonu vazby a vězení, předlohu, podle které by účastníkům jednoletých pomaturitních jazykových kurzů zůstaly výhody studenta, nebo začlenění Státní rostlinolékařská správy do Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Sněmovna se bude muset v létě sejít ještě jednou. Předstoupí před ní nová vláda Jiřího Rusnoka, kterou prezident Miloš Zeman jmenoval právě dnes. Do 30 dnů musí vláda předstoupit před Sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám