Hlavní obsah

Státní vyznamenání by mohli získat rockeři Mišík s Hladíkem i chirurg Pafko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna by mohla navrhnout prezidentu Miloši Zemanovi na udělení státního vyznamenání rockery Vladimíra Mišíka a Radima Hladíka, kytaristu Lubomíra Brabce a opakovaně také chirurga Pavla Pafka. Doporučil jí to její organizační výbor.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Jedním z aspirantů na státní vyznamenání je muzikant Vladimír Mišík.

Článek

Celý seznam čítá 39 jmen, poslanci by o něm měli rozhodnout na některé z následujících schůzí, pokud se ale dolní komora nerozpustí.

Mezi osobnostmi, které by mohla Sněmovna navrhnout, je například akademická sochařka a autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová-Kučová. Zeman už dříve avizoval, že Uchytilová-Kučová státní vyznamenání in memoriam obdrží. Dolní komora by ji měla nominovat stejně jako Mišíka, Hladíka, Brabce a Pafka na medaili Za zásluhy.

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, by mohla Sněmovna navrhnout čtyři osobnosti, válečné veterány Josefa Holce, Otakara Hrubého, Ondřeje Mézla a Pavola Švece.

Medaile pro účastníky odboje

Další čtyři jména doporučil výbor pro udělení Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Nominanty jsou Jiří Brady, který přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům, diplomat, politik a jeden z prvních signatářů Charty 77 Jiří Hájek, protinacistická a protikomunistická odbojářka Vlasta Jakubová a další účastník protinacistického odboje, za socialismu organizátor Junáka v ilegalitě Jaromír Klika.

Na medaili Za hrdinství doporučil výbor Sněmovně navrhnout Boženu a Františka Brožovy, kteří za druhé světové války pomáhali parašutistům a po prozrazení volili smrt zastřelením z obavy, aby při mučení gestapem nic neprozradili. Dalším možným kandidátem je legionář a účastník protinacistického odboje František Štamprech.

Reklama

Výběr článků

Načítám