Hlavní obsah

ODS se staví za Nečase, další strany vyčkávají

Právo, ada, nig, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se ke svému budoucímu hlasování, zda Petra Nečase trestnímu stíhání vydají, nebo nikoli, vyjadřují vyhýbavě. Argumentují tím, že neznají podrobnosti, a proto chtějí počkat na doporučení mandátového a imunitního výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM)

Článek

„Pokud je záležitost postavena jen na té konstrukci, že při uplatnění bývalých poslanců v dozorčích radách státních podniků údajně došlo k podplácení, tak ODS dlouhodobě a od začátku tvrdí, že rozdělování pozic ve veřejném prostoru je běžnou součástí politiky v řadě evropských zemí, nejen v ČR, a že tady se o korupci z našeho pohledu nejedná,“ prohlásil úřadující předseda ODS Martin Kuba. Jak dodal, v takovém případě by jeho strana byla proti vydání.

„ODS nehodlá v žádném případě bránit vyšetřování. Na druhou stranu je důležité, abychom dostali od policie a státního zástupce informace, které budou více konkretizovat a rozplétat ty případy,“ dodal. Podle Kuby si musí politika zachovat určitou autonomii, „aby nebyla řízena pouze soudy a policisty“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Jak uvedl, je třeba stanovit hranici, kde jde o politickou dohodu, a kde o korupci, neboť jde i o situace, kdy nějaká politická strana podpoří koaliční vládu za zisk pozice ministra. „Pak se ptám, kde bude ta hranice, kterou nám určí policisté nebo do budoucna soudci, která ještě může být dohodou,“ doplnil Kuba, jehož slova převzalo i grémium ODS.

Schwarzenberg: Politická manipulace

Designovaný premiér Jiří Rusnok byl ve svém vyjádření stručný. „Beru to jako neutrální informaci o nějakém policejním šetření, které probíhá. Na chod této vlády to nebude mít žádný vliv,“ řekl.

Možnost, že by politické dohody měly být trestně stíhány, však odmítl i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Jestli je důvod stejný jako ten, kvůli kterému jsem byl vypovídat před časem na policii jako svědek, tak jsem přesvědčen, že to je přesně ta situace, kdy má Sněmovna říct státním zástupcům: Pánové, právní demokratický stát není justiční stát a právní demokratický stát je charakteristický dělbou moci, a vy se snažíte kriminalizovat politické dohody učiněné na půdě Sněmovny, byť v rámci jediné strany,“ prohlásil.

Podle něj by taková žádost byla nepřijatelná. „Pokud to skutečně bude tento důvod, tak určitě nebudu hlasovat pro vydání,“ doplnil.

Šéf TOP 09 a ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg nebude pro Nečasovo vydání hlasovat. „Budu proti, protože to považuji za nehoráznost. Každý normální podezřelý by byl nejdříve vyslýchán a teprve po vyhodnocení by přišla eventuálně žádost o vydání,“ řekl Právu Schwarzenberg. Podle něj je pochybné trestat premiéra za rozdělování pozic. „Nebylo to sice hezké, ale děje se to běžně v politice. Žádat kvůli tomu je spíše politická manipulace než správný postup státního zastupitelství,“ poznamenal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake oznámila odchod z VV

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) také chce počkat na stanovisko mandátového a imunitního výboru. „Nejdříve se seznámím se stanoviskem mandátového a imunitního výboru, který bude mít k dispozici trestní spis. Pak se rozhodnu, jak hlasovat,“ řekla Právu.

Také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík si počká na doporučení výboru. V ČT řekl, že orgány činné v trestním řízení zatím v celé záležitosti „vytváří spíše mlhu“.

Opozice se kloní k vydání

„Předběžně se kloním k ano, ale nebylo by korektní bez znalosti žádosti sdělovat definitivní stanovisko,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Jeroným Tejc s tím, že bude záležet na obsahu spisu. „Podle mého by bylo nejlepší, pokud se cítí nevinen, aby sám požádal o vydání,“ řekl na adresu Nečase.

Šéf komunistů Vojtěch Filip uvedl, že se dala žádost o vydání Nečase očekávat a nepřekvapila jej. Má za to, že by bylo „nevhodné, kdyby se Petr Nečas nemohl bránit před soudem“. Nepřímo tak naznačil, že komunisté by pro vydání mohli zvednout ruku. To potvrdil také šéf klubu Pavel Kováčik. „Posoudíme, uvidíme, tipuji to tak, že nás spíš bude víc pro vydání,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Kováčik (KSČM)

Podle místopředsedy VV Michala Babáka všech 11 poslanců jeho strany nejspíš podpoří Nečasovo vydání. „Myslím si, že je to velmi logické vyústění celé kauzy, i když pro nás by bylo logičtější, kdyby vrchní státní zástupce požádal ještě o vydání pana exministra financí, který měl všechny ty trafiky na starosti,“ tvrdí Babák.

Reklama

Výběr článků

Načítám