Hlavní obsah

Fischer: Slíbit vyrovnat dluhy byla osobní věc, ne podmínka premiéra

Právo, Jan Martinek

Kandidát na post ministra financí Jan Fischer v rozhovoru pro Právo řekl, že spolu s kolegy udělá vše pro to, aby úřednická vláda získala důvěru Sněmovny. Zároveň prohlásil, že brzy uhradí dluhy z neúspěšné prezidentské kandidatury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Designovaný premiér Jiří Rusnok a Jan Fischer po jednání o složení vlády v Kramářově vile.

Článek

Jakou šanci dáváte této vládě, že vůbec vydrží do řádných voleb?

O budoucnosti vlády rozhodne vůle Sněmovny, protože zaplaťpánbu jsme pořád ještě v parlamentní demokracii. Buďme připraveni na všechny varianty. Byl bych ale mizerný potenciální člen této vlády a mizerný ministr, kdybych společně s dalšími kolegy neudělal všechno pro to, aby vláda důvěru získala.

Nepřijde vám postup prezidenta poněkud nestandardní? Jmenovat úřednickou vládu proti většině Sněmovny?

Nechci mluvit o aritmetikách. Bylo to rozhodnutí prezidenta, a přiznejme si, že bylo ústavně korektní. Takto se rozhodl a tímto způsobem konzumuje svůj prezidentský mandát, získaný v přímé volbě. Opakuji, že o důvěře a nedůvěře vládě rozhodne Sněmovna.

Parlamentní strany naznačují, že vláda důvěru nedostane. Myslíte, že i na druhý pokus bude vládu sestavovat Rusnok?

Tak daleko bych zatím chodit nechtěl. Určitě budou následovat nějaké kroky. Například pokus o rozpuštění Sněmovny, kterému nedávám velkou šanci. Pak bude období, kdy se naplno rozběhne jednání o vyslovení důvěry. Vláda bude jednat s politickými stranami. Někdy mám pocit, že se ze Sněmovny dělá tým v jednom dresu jen proto, že sedí v jedné budově. Tak tomu ale určitě není.

Budete i vy osobně s některými politiky jednat?

Odpovědnost za jednání s politickými stranami nese primárně premiér. Koho k těm jednáním on přizve, je jeho záležitost. Budu-li k nim přizván, prosím.

Slíbil jste, že v řádu dnů či hodin uhradíte přes pět miliónů korun dluhů, které vám zbyly z prezidentské kampaně. Můžete být konkrétnější, třeba upřesnit, kdo vám s nimi pomůže?

Uvidíte ta jména na mém transparentním účtu, výsledek bude ztvárněn do darovací smlouvy. Budou to fyzické osoby, žádné firmy, budou mít svoji tvář, svůj podpis.

Byla to jedna z podmínek premiéra, že tuto záležitost musíte uzavřít dřív, než se stanete ministrem?

Nebyla to podmínka premiéra. Když jsem s ním zahájil jednání a začali jsme hovořit o možné spolupráci, tak jsem mu sám říkal, že udělám všechno pro to, abych se s těmito závazky vyrovnal, abychom se vůbec mohli seriózně bavit. Považoval jsem to za svou osobní věc, abych s tím přišel ještě dříve, než s tím přijde on.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám