Hlavní obsah

Policie žádá o vydání Nečase kvůli zneužití pravomoci a podplácení

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Policie a státní zastupitelství chce podle informací Práva stíhat odstupujícího premiéra Petra Nečase hned pro dva trestné činy: pro zneužití pravomoci úřední osoby a pro podplácení. Podle informací Práva je Nečasův výslech naplánován na páteční odpoledne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas (ODS) krátce poté, co prezidentovi předal demisi.

Článek

Obě obvinění se mají týkat údajného podílu premiéra na získání neoprávněného prospěchu pro bývalé rebely ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře. Všichni tři jsou už téměř měsíc ve vazbě.

Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan v pondělí osobně doručil šéfce dolní parlamentní komory Miroslavě Němcové (ODS) žádost o vydání Nečase k trestnímu stíhání. Žádost o vydání se nijak netýká údajného sledování manželky premiéra Radky Nečasové vojenskými zpravodajci, které si měla objednat šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová.

Policie: Běžný občan se k takové práci nedostane

Podle informací Práva má žádost o vydání Nečase zhruba čtrnáct listů. Policie a obžaloba opírá své podezření ze spáchání trestného činu o předpoklad, že funkce, které získali Šnajdr a Fuksa v Čepru a Českém aeroholdingu nejsou běžnými funkcemi na trhu práce, tudíž nejsou běžně přístupné pro uchazeče.

Nečas se nechal vzápětí slyšet, že žádost očekával, nicméně není si vědom toho, že by se něčeho dopustil.

V případě prokázání viny by soud mohl vyměřit bývalému premiérovi úhrnný trest v rozmezí jednoho až šesti let, nebo peněžitý trest, nebo propadnutí majetku.

Poslanci by mohli o zbavení imunity expremiéra hlasovat nejdřív v polovině srpna, v krajním případě až v září. Soude ale podle vyjádření zástupců jednotlivých politických stran, Sněmovna nejspíš Nečase nevydá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám