Hlavní obsah

Nevím, zač mám být stíhán, diví se Nečas

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) nerozumí tomu, z čeho by měl být obviněn. Žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, který se obrátil na předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou, aby komora vydala Nečase ke stíhání, se podle něj snaží kriminalizovat politické dohody.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana o vydání považuji za očekávatelné vyústění kauzy s údajným uplácením poslanců. Přesto musím trvat na tom, že politické dohody nelze považovat za trestnou činnost, protože by se musely týkat mnoha jiných analogických případů v minulosti i současnosti. Navíc žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný,” uvedl premiér v tiskovém prohlášení.

„Všechny doposud známé informace stále více ukazují, že se v celé kauze jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků. Tento postup odmítám, považuji ho za nepřijatelný a nehodlám se mu podvolit,” dodal Nečas, který je připraven se obhájit před Sněmovnou i orgány činnými v trestním řízení.

Ačkoliv zatím není oficiálně jasné, čeho se žádost o vydání týká, pravděpodobně souvisí s nástupem trojice bývalých poslanců ODS do firem se státní účastí. Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr měli posty získat výměnou za to, že odešli ze Sněmovny a umožnili schválení úsporného balíčku.

O vydání rozhodne Sněmovna

V souvislosti s kauzou, která se točí kolem bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové, žádal Nečas policii o výslech. Zároveň odmítal, že by „trafiky pro poslance byly korupcí a hovořil o politických dohodách, které nelze kriminalizovat.

V podobném duchu se na věc dívá i grémium ODS či ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP 09). [celá zpráva]

O vydání bude rozhodovat Sněmovna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám