Hlavní obsah

Čeští horolezci míří do Pakistánu, kde nedávno zastřelili deset jejich kolegů

Právo, Jiří Tomaškovič

Čtyřčlenná česká expedice tvořená předsedou Českého horolezeckého svazu Zdeňkem Hrubým, Markem Holečkem, Markem Novotným a hasičem a extrémním sportovcem z Opavy Tomášem Petrečkem vyráží už za několik dní do Pákistánu, kde chtějí zdolat jedenáctou nejvyšší horu světa Gasherbrum I, měřící 8068 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Gasherbrum v Pákistánu

Článek

Od cesty do Asie partu horolezců neodradil ani nedávný vražedný útok na skupinu horolezců pod horou Nanga Parbat. Tehdy radikální islamisté zastřelili deset lidí včetně dvou Slováků.

Do Pákistánu odjíždějí ve středu 10. července, cílem expedice je dosáhnout vrcholu Gasherbrum I bez kyslíkových přístrojů a výškových šerpů.

„Momentální situace tam není zrovna nejlepší. S problémy se tam (v Pákistánu) však horolezci mířící do jejich jedinečných hor potýkají už několik let. Zvážili jsme všechna pro a proti a dále po konzultaci s místními odborníky se rozhodli v expedici pokračovat,“ uvedl nedávný vítěz Libereckého survivalu Tomáš Petreček.

Z hory, v místním jazyce přezdívané Krásná hora, má respekt. Přestože Petreček patří k nejlepším outdoorovým sportovcům v Česku, bude to teprve jeho druhý pokus o zdolání osmitisícovky. Ten první byl neúspěšný, když se vloni spolu s Liborem Uhrem, Markem Novotným a Petrem Maškem pokoušeli o Dhaulaghiri v Nepálu. Počasí je tehdy nepustilo dál než do třetího výškového tábora.

Gasherbrum I se nachází v pohoří Karákorám, přesněji na hranici Pákistánu a Číny.

Pohoří Karákorám je dlouhé více než 500 kilometrů. G1, jak se hora též nazývá, leží v těsné blízkosti druhé nejvyšší hory na světě, obávané K2. Obě hory jsou od sebe vzdáleny pouze 25 kilometrů.

Návrat koncem září

Na Gasherbrum I vede několik výstupových cest. Česká expedice se nahoru vydá takzvaným Japonským kuloárem. Za optimálních podmínek se vrátí zpět do ČR začátkem září.

Pro dvojici Zdeněk Hrubý a Marek Holeček bude výprava na vrchol Gasherbrumu I druhou expedicí v průběhu dvou měsíců. V květnu společně zdolali sedmitisícový Talung ve východní části pohoří Himálaje, kde se jim podařilo otevřít novou cestu na severozápadním pilíři, kterou pojmenovali Tumba Party. „Ani jeden nemáme namrzlé ruce ani nohy, což je asi nejdůležitější. Cítíme se dobře, měli bychom pokračovat podle plánu,“ řekl po návratu domů pro sport.cz Holeček. „Ale budeme muset spěchat. Musím stihnout svatbu dcery,“ dodal Hrubý.

Reklama

Související témata:
Gašerbrum I

Výběr článků

Načítám