Hlavní obsah

Rusnokovu nabídku na životní prostředí přijal bývalý kariérní diplomat Podivínský

Aktualizováno

Dosavadní náměstek ministra životního prostředí Tomáš Podivínský přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka na post ministra v jeho vládě. V pátek v poledne to novinářům u Kramářovy vily řekl premiér. Rusnokovi tak zbývá obsadit křeslo ministra financí. Jak Rusnok uvedl, kandidáty na šéfa resortu financí má a jméno oznámí v pondělí dopoledne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Třiačtyřicetiletý Podivínský podle Rusnoka resort dobře zná, pracoval také ve Státním fondu životního prostředí. "Zasloužil se o program Zelená úsporám, je to současně bývalý kariérní diplomat, tedy člověk, který dokáže tyto záležitosti přenést i na evropskou platformu. Tam jsou často velmi citlivé věci právě v oblasti životního prostředí, takže myslím, že je to vynikající kombinace předpokladů," řekl premiér.

Tomáš Podivínský
Datum a místo narození: 21. listopadu 1969, Vyškov
Vzdělání: vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (1992), absolvoval Diplomatickou akademii v Praze (2004)
Současná funkce: náměstek ministra životního prostředí pro sekci technické ochrany životního prostředí (od října 2012)
Kariéra: začínal jako novinář, v listopadu 1989 byl členem ústředního stávkového výboru studentů, začátkem 90. let působil v deníku Rovnost; v letech 1993 až 1995 pracoval jako manažer ve společnosti Janka Radotín, v roce 1996 nastoupil na ministerstvo zahraničí; v letech 1997 až 2000 působil na ambasádě ve Vídni, mj. jako tiskový mluvčí, poté se vrátil na MZV do Prahy, v letech 2003 až 2005 vedl kabinet ministra Cyrila Svobody (KDU-ČSL); od roku 2005 byl čtyři roky generálním konzulem v Drážďanech, v roce 2010 působil na Diplomatické akademii, později nastoupil jako náměstek do Státního fondu životního prostředí, kde měl na starosti program Zelená úsporám; od loňského října je náměstkem ministra životního prostředí
Ostatní:
- V roce 2010 byl volebním manažerem lidové strany. Je členem Rotary klubu Praha.
- Během působení na velvyslanectví ve Vídni měl na starosti problematiku jaderné elektrárny Temelín, podílel se na organizování oficiálních i neoficiálních jednání mezi rakouskými a českými představiteli. Spolupodílel se na veřejných slyšeních k Temelínu a rovněž na vzniku dohody z Melku. Životnímu prostředí se věnoval také jako konzul v Drážďanech.

Ohledně jmen na ministra financí Rusnok pouze uvedl, že "kandidáty má". "Myslím, že se blížím závěrečnému rozhodnutí a oznámím ho v pondělí dopoledne," podotkl.

V pátek už Rusnok žádná další jednání nepovede. Stejně tomu prý bude také v sobotu a v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám