Hlavní obsah

Velehrad navštívilo 60 tisíc poutníků včetně Zemana, Kalouska i Livie Klausové

• Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Na 60 tisíc lidí zavítalo v pátek do Velehradu na Uherskohradišťsku, kde v pátek Slavnostní poutní mší vrcholí 14. ročník Dnů lidí dobré vůle - oslavy 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Nejvíce zahraničních poutníků dorazilo ze Slovinska, a to 40 autobusy. Novinářům to řekl hlavní organizátor akce Josef Kořenek.

Foto: Petr Marek, Právo

Do Velehradu v pátek přijelo zhruba 60 tisíc poutníků.

Článek

Hlavním celebrantem byl papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský, jehož jmenoval svým zástupcem 10. května samotný papež František.

Foto: Petr Marek, Právo

Hlavním celebrantem Slavnostní poutní mše byl kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský.

Kardinál se tak stal oficiálním vyslancem papeže při velehradských oslavách 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Narodil se v roce 1949 v Rijece a od roku 1997 je arcibiskupem v Záhřebu. Působil jako předseda Chorvatské biskupské konference a místopředseda Rady evropských biskupských konferencí.

Foto: Petr Marek, Právo

Slavnostní poutní mše se zúčastnili mj. i prezident Miloš Zeman a choť jeho předchůdce Václava Klause Livie Klausová.

Bozanić promluvil při slavnostní mši věřící česky. Na Velehradě nechyběli ani další významní hosté v čele s prezidentem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, ministrem financí Miroslavem Kalouskem, předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou a manželkou bývalého prezidenta Václava Klause Livií Klausovou.

Foto: Petr Marek, Právo

Mezi účastníky Slavnostní poutní mše byli i ministr financí Miroslav Kalousek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Při mši koncelebrovali i biskupové Čech, Moravy a Slezska, apoštolský nuncius v ČR Mons. Giuseppe Leanza, zahraniční hosté, například biskupové z Polska, Slovenska, Německa, Ukrajiny, Ruska či Slovinska i přítomní kněží.

Foto: Petr Marek, Právo

Do Velehradu v pátek přijelo zhruba 40 tisíc poutníků.

Otevřeny v pátek byly také výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci stejně jako ve čtvrtek mohou přispět do Velehradského rukopisu svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible. „Přepisování začalo v roce 2005 a za tu dobu se ho zúčastnilo 4456 lidí,“ řekla Právu v pátek Petra Číhalová z Římskokatolické farnosti Velehrad, která projekt od letoška organizuje.

Foto: Petr Marek, Právo

Ke Dnům lidí dobré vůle již několik let patří ruční přepisování bible.

Původně se podle ní přepisovalo venku ve stanu před bazilikou. Od roku 2011 se tak děje v zrekonstruovaném Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje, kde by mělo být v budoucnu i muzeum bible. „Dům je nový, lidé se sem učí chodit,“ dodala Číhalová s tím, že Velehradský rukopis je dokončen z 80 procent.

Foto: Petr Marek, Právo

Ke Dnům lidí dobré vůle již několik let patří ruční přepisování bible.

Už sedm let se na přepisování podílí například Stanislav Novák z Prahy. „Přijedeme autobusem a první kroky vedou vždy sem,“ řekl Právu v pátek Novák.

Poprvé naopak bibli přepisovala Martina Gehrová z Bohuslavic u Ostravy. „Nikdy jsem ještě na takové velké pouti nebyla. Přepisovat evangelium a šířit ho dál mi připadá zajímavé. Člověk má zvláštní pocit, když ví, že někdo si třeba přečte to, co napsal vlastní rukou,“ konstatovala Gehrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám