Hlavní obsah

Pokřik „černý svině“ mířil na policisty, řekl policejní ředitel. Teď ho kritizují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitel jihočeské policie Radomír Heřman čelí kritice za svůj výrok, že pokřik „černý svině“ během sobotní demonstrace v Českých Budějovicích nebyl namířen proti Romům, ale proti zasahujícím policistům. Podle dvacítky nevládních organizací tak obhajoval skandující rasisty. Obrátily se proto na policejního prezidenta Martina Červíčka a v dopise ho vyzvaly, aby se od Heřmanova vyjádření distancoval.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policisté zasahující při sobotních potyčkách na sídlišti Máj

Článek

Protiromské shromáždění v Českých Budějovicích eskalovalo v potyčky na problematickém sídlišti Máj, při kterých bylo zraněno několik lidí včetně policistů. Potyčky většinou vyvolali radikálové, kteří se na sídliště přesunuli z demonstrace na českobudějovickém náměstí. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf jihočeské policie Radomír Heřman

Heřman podle organizací na následné tiskové konferenci, která se uskutečnila v pondělí, projevy rasismu nepřípustně bagatelizoval. Pokřik "černá svině“ podle Heřmana neskrývá rasistický podtext. "Mohu vás téměř s 99procentní jistotou ubezpečit, že toto se nevztahovalo na romskou komunitu. Tento přívlastek patří nám (policistům)," řekl novinářům.

Ve čtvrtek k tomu Heřman doplnil, že mluvil o konkrétním případě. Pokřiky na českobudějovickém náměstí prý jednoznačně patřily policistům a strážníkům. "Zaznělo tam směrem k hlídkujícím: ´černá svině - ještě si vem kuklu´. Z těchto záznamů a informací policistů jsem vycházel při odpovědi na pondělní tiskové konferenci," řekl Heřman. Dodal, že pokřik "černý svině" může být použit ve zcela jiném kontextu, a to i rasistickém.

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

"Takové prohlášení z úst vysoce postaveného policejního důstojníka může vést k důvodným obavám, zda je policie schopna a ochotna efektivně stíhat trestnou činnost z nenávisti," stojí v dopise, který podepsaly mimo jiné Amnesty International, Český helsinský výbor či Celostátní asociace Romů v ČR.

Organizace policejního prezidenta zároveň vyzvaly, aby policie přijala odpovídající opatření, která do budoucna zabrání násilným demonstracím a vzniku majetkových a nemajetkových škod. "Shromáždění se ze své podstaty vymykalo ochraně dle zákona o právu shromažďovacím. Jeho účel byl od počátku jasný – vyprovokovat násilí a roznítit interetnický konflikt. Nejde přitom o první shromáždění tohoto typu," uvedly. Sobotní zásah proti demonstrantům podle nich nebyl včasný.

Červíček se ztotožnil se signatáři

Mluvčí policejního prezidia Jiří Vokouš v reakci na otevřený dopis sdělil, že se policejní prezident ztotožňuje s názorem jeho signatářů. „Bagatelizace jakýchkoli reálných projevů rasismu či etnické nesnášenlivosti je zcela nepřípustná. Využívá proto (policejní prezident) této příležitosti, aby ujistil nejen signatáře otevřeného dopisu, ale zároveň veškerou veřejnost, že Policie České republiky takové projevy zásadně nezlehčuje a nepodceňuje a v žádném případě je netoleruje a nebude tolerovat,“ uvedl Vokouš.

Nekompromisní potírání rasově či etnicky motivované trestné činnosti podle něj policie považuje za jednu ze svých priorit. Vedení policie podle něj v nejbližší době vyhodnotí zkušenosti vyplývající z bezpečnostních opatření, která vznikla v souvislosti s podobnými shromážděními, jako bylo to českobudějovické.

„Policie využije veškerých zákonem jí daných oprávnění, pokud jakékoli shromáždění bude zneužito k popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost, rasu či původ nebo k rozněcování nenávisti z těchto důvodů. Je připravena nasadit veškeré potřebné síly a prostředky, aby chránila bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám