Hlavní obsah

Konec nadstandardů je zasloužený krach nespravedlivého experimentu, soudí Sobotka

– Praha • Aktualizováno

Bohuslav Sobotka, předseda sociálních demokratů, kteří u Ústavního soudu uspěli se svým podnětem ohledně zdravotnické reformy, vítá rozhodnutí zrušit zdravotní nadstandardy a vyšší poplatek za pobyt v nemocnici. Podle něj se jedná o „zasloužený krach dalšího nespravedlivého experimentu Nečasovy vlády“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„ČSSD od počátku kritizovala snahu pravicové koalice rozdělit ústavou garantovanou zdravotní péči na péči pro bohaté a ty ostatní, na základě tzv. nadstandardu. Poukazovali jsme na konflikt s Listinou základních práv a svobod a jsem rád, že naší kritice dal Ústavní soud za pravdu. Ministr Heger, který všechny tyto neústavní změny, prováděné na úkor pacientů prosazoval, by se za to měl veřejně omluvit, stejně jako jeho strana TOP 09,“ prohlásil Sobotka.

Podobně se vyjádřil také stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. „Dobrou zprávou pro české pacienty je, že o jejich léčbě bude i nadále rozhodovat zdravotní stav, a nikoliv stav bankovního konta,“ uvedl.

Rozhodnutí ÚS přivítali i komunisté

Pozitivně na verdikt Ústavního sodu reagovali také komunisté.

„My jako KSČM samozřejmě vítáme toto rozhodnutí Ústavního soudu, protože jsme se už od samotného počátku při schvalování snažili upozorňovat na možný rozpor právě s Listinou základních práv a svobod ohledně bezplatnosti zdravotní péče, na kterou má každý občan právo,” řekla stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková.

Komunisté vítají i to, že soud rozhodl o neústavnosti navýšení poplatku a pokutách za jejich nevybírání.

ODS chce o situaci jednat

Předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS) řekl, že chce svolat mimořádné jednání výboru, kde se bude nově vzniklá situace řešit. Sejít by se podle něj mohl v týdnu od 15. července.

Z dnešního rozhodnutí Ústavního soudu je podle svých slov roztrpčen, ale respektuje ho. Podle něj to znamená, že české zdravotnictví musí nadále zůstat v podobě socialistického rovnostářství, kdy byla zrušena jakákoli možnost připlatit si za nadstandard nebo ho definovat. „Jsem přesvědčen, že pro české zdravotnictví a tuto zemi je to zpráva zdrcující, byť jako zákonodárce rozhodnutí soudu respektuji,” dodal.

Ústavní soud rozhodl v úterý o zrušení nadstandardů ve zdravotnictví i zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun. Zrušeny mají být rovněž pokuty za nevybírání poplatků. Nadstandardy byly zrušeny s okamžitou platností, zbylé dvě části s odloženou platností. [celá zpráva]

Všechny zrušené části zdravotnické reformy jsou zakotveny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Tyto paragrafy požadovalo odstranit ze zákona 51 poslanců ČSSD.

Výběr článků

Načítám