Hlavní obsah

Rusnok: Úřednický kabinet jmenuje prezident příští středu

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by měl úřednický kabinet v čele s Jiřím Rusnokem jmenovat příští týden ve středu. Novinářům to před Kramářovou vilou v Praze řekl designovaný premiér. Uvedl, že zbylé ministry chce vybrat do pátku, nejpozději do pondělí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Jiří Rusnok v úterý před v Kramářovou vilou s novináři

Článek

O termínu jmenování jednal Rusnok podle svých slov dopoledne se Zemanovým kancléřem Vratislavem Mynářem.

V úterý odpoledne Rusnok nabídl post ministra průmyslu a obchodu rektorovi Vysoké školy podnikání v Ostravě Jiřímu Ciencialovi. Někdejší dlouholetý generální ředitel Třineckých železáren novinářům řekl, že se s Rusnokem bavil i o dalších možných kandidátech na ministra. "My jsme si na to nějaký čas dali - do čtvrtka nebo do pátku. A budeme hledat nějaká východiska," řekl Cienciala.

V kabinetu tak zbývá obsadit pět postů, hlavně klíčových ekonomických ministerstev. V pondělí přijali Rusnokovu nabídku usednout v jeho vládě například Dalibor Štys (školství) a Martin Holcát (zdravotnictví). Místopředseda svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl dostal nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). [celá zpráva]

Dopoledne přijal Rusnok v Kramářově Martina Pecinu, kterého si vybral na pozici ministra vnitra. Po Pecinovi do vily dorazil náměstek vedoucího Úřadu vlády Václav Pelikán. Rusnok uvedl, že s ním probíral "organizační záležitosti". Pelikán by údajně mohl převzít vedení úřadu.

Nebude rozhodovat o Temelínu

Designovaný premiér také v úterý dopoledne jednal s generálním ředitelem elektrárenského gigantu ČEZ Danielem Benešem. Hovořil s ním prý o obecné situaci v podniku a energetice. Úřednický kabinet nebude rozhodovat o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Podle původního harmonogramu měl být vítěz tendru vybrán na podzim.

"Generální ředitel připraví některé dokumenty nebo aktualizuje materiály, které se týkají tendru i celkové situace v české energetice. Budeme se o tom poměrně brzy bavit," řekl Rusnok. Dodal, že není žádný časový tlak, aby vláda o Temelínu rozhodla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám