Hlavní obsah

Demonstranti v Budějovicích vyrazili proti Romům, policie zadržela 30 lidí

České Budějovice
Aktualizováno

V bojiště se v sobotu odpoledne proměnilo českobudějovické sídliště Máj, kam se po demonstraci v centru vydaly desítky radikálů. Protestovali proti problémům s místní romskou komunitou. Oba tábory od sebe musela oddělovat zásahová policie, která nasadila i slzný plyn. Desítka lidí byla zraněna. Policisté zadrželi 30 osob. Hlídkovat tam budou i v dalších dnech.

Radikálové šli v Budějovicích proti Romům, policie zasáhla se slzným plynemVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Naše shromáždění skončilo před 17:00 na českobudějovickém náměstí. To, co se děje v ulicích města, nemá s naší aktivitou nic společného a ani to nemůžeme nijak ovlivnit,“ řekl pořadatel předem nahlášené protestní akce Michal Choura.

Protestní shromáždění pořadatelé ohlásili do lokality českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. Ale někteří účastníci vykřikovali, že se následně přesunou na sídliště Máj, což také nemálo z nich učinilo.

Při pochodu radikálů proti Romům lítaly kameny i policejní granátyVideo: Pavel Orholz, Právo

Foto: David Veis, ČTK

Účastníci pochodu se zastavili na ulici J. Bendy (na snímku). Tam také došlo k prvnímu střetu mezi pořádkovou službou a protestujícími.

Foto: Jiří Forman , Novinky

Demonstrace přerostla v boj mezi oběma tábory a policií.

Střetu mezi tábory zabránili až policisté, došlo jen na ojedinělé přímé potyčky Romů s demonstranty. Policie s použitím slzného plynu a třaskavých granátů nespokojenou skupinu, která dorazila z náměstí, vytlačila sto metrů od Romů. Demonstranti vrhali na policisty dýmovnice, kameny, lahve, převraceli kontejnery a demolovali auta.

Foto: David Veis, ČTK

Účastníci pochodu se zastavili na ulici J. Bendy (na snímku). Tam také došlo k prvnímu střetu mezi pořádkovou službou a protestujícími.

Foto: Jiří Forman, Novinky

K radikálům, kteří se pouštěli v Bendově ulici do boje s policisty, se velmi rychle přidala i celá řada místních. Nadávali například zraněnému policistovi, že si to zaslouží a že nemá co hájit Romy.

Do akce byly povolány i jednotky z Prahy a Plzně. „Na místě je i antikonfliktní tým, ale stále dochází k drobným střetům,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Foto: David Veis, ČTK

Policista zasažený při demonstraci.

Zadrženo bylo 28 lidí. Dva policisté při zásahu utrpěli drobná zranění. Jeden má řeznou ránu na noze a dalšího trefil kámen útočníků. „Do nemocnice jsme převáželi celkem deset lidí spíše s lehčími zraněními, jako jsou popáleniny, nebo řezné rány,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Dodala, že mezi zraněnými byly také dvě ženy. Dvě osoby utrpěly otřes mozku.

Ještě ve večerních hodinách bylo sídliště na nohou a policisté nadále na situaci dohlíželi. LIdé se rozešli až v nočních hodinách. Policie bude na sídlišti hlídkovat i v příštích dnech.

Foto: David Veis, ČTK

Policisté se snaží zabránit tomu, aby se dav demonstrantů na sídliště, kde žije početná romská komunita, dostal.

Na sídlišti se už po poledni konalo Shromáždění za lepší sousedské vztahy. Pořádalo jej občanské sdružení Konexe společně s místní romskou komunitou. Akce se účastnilo několik desítek lidí.

V Českých Budějovicích protestovaly stovky lidí proti RomůmVideo: Pavel Orholz, Právo

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policisté zatýkají jednoho z demonstrantů.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Proti policistům se postavilo i množství místních lidí.

Pořadatelé, kteří svolali protestní akci na náměstí, tvrdí, že chtěli poukázat na potíže soužití početné komunity sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové a která na sídlišti žije. Shromáždění je prý reakcí na nedávný incident. Při něm se na sídlišti Máj  dostalo do konfliktu na dětském hřišti několik dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám