Hlavní obsah

Balvín přijal post ministra kultury, za Rusnokem dorazil také Fischer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka, aby se stal ministrem kultury. Do Kramářovy vily dorazil i bývalý předseda vlády a kandidát na prezidenta Jan Fischer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou.

Článek

Po jednání s designovaným premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile Balvín uvedl, že se v novém postu bude snažit zejména o to, aby resort kultury získal více finančních prostředků.

„Vždycky bude dojem, že je nějaká oblast finančně více zanedbána,” přiznal. Přesto ale bude jeho prioritou získat pro ministerstvo více peněz. „Aby bylo víc peněz pro kulturu, pro historické památky, pro divadelní oblast,” upřesnil.

„Jsem realista, budu bojovat,” odpověděl Balvín na dotaz, co hodlá na ministerstvu kultury změnit, případně zda vůbec věří, že coby člen úřednické vlády bude moci učinit výrazné změny.

O Balvínovi jako ministrovi kultury se hovořilo už ve čtvrtek. Původní informace ale Jiří Rusnok večer popřel. Uvedl, že s Balvínem vůbec nejednal. [celá zpráva]

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

Krátce poté, co Kramářovu vilu Balvín opustil, dorazil podle k sídlu premiéra i Fischer. Po jednání s Rusnokem řekl České televizi, že se jej premiér ptal zejména na jeho zkušenosti z role předsedy úřednické vlády. Pokud by mu ale Rusnok nabídl křeslo ve svém kabinetu, nabídku by zvážil, řekl ČT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám