Hlavní obsah

ČSSD by si řekla o druhý pokus sestavit vládu, připustil Sobotka

Aktualizováno

Sociální demokraté uvažují o tom, že pokud by vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, mohli by se druhého pokusu zhostit oni. Uvedl to předseda strany Bohuslav Sobotka. Podle něj jsou i nadále prioritou předčasné volby.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed) se svými spolustraníky

Článek

Sobotka na dotaz Práva potvrdil, že ve straně se začalo uvažovat o tom, že v případě očekávaného neúspěchu Rusnokovy vlády strana požádá o pověření sestavit v rámci druhého pokusu svou, menšinovou vládu.

„To, co platí, je, že budeme chtít rozpustit Sněmovnu, ale v okamžiku, kdy nám v uplynulých dnech začala TOP 09 a ODS signalizovat, že nejsou připraveny pro to hlasovat, musíme přemýšlet o druhém prezidentském pokusu,“ řekl Právu Sobotka.

ČSSD nechce návrat pravice

ČSSD by podle něj nechtěla dostat Miloše Zemana do situace, kdy prezident nebude mít příliš na výběr poté, co vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, a prezident by pak musel třeba pověřit znovu pravicovou vládu.

„Soc. dem. si nepřeje návrat pravice, proto velmi seriózně přemýšlíme, že v rámci druhého prezidentského pokusu by soc. dem. mohla převzít odpovědnost za sestavení vlády,“ uvedl Sobotka. Pro tuto variantu by se prý pokusila získat podporu u ostatních stran. „Představa je taková, že by šlo o menšinovou vládu do předčasných voleb, o které bychom nadále usilovali,“ tvrdí šéf strany.

Sobotka nechtěl personální obsazení menšinového kabinetu ČSSD příliš komentovat, řekl jen, že současná stínová vláda není dogma. Kvůli účasti na kabinetu, který by také měl směřovat k předčasným volbám, budou muset sociální demokraté změnit stranické usnesení, v němž stojí, že strana nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Usnesení je také důvodem tlaku na Marii Benešovou, která přijala post ministryně spravedlnosti v Rusnokově vládě, aby z ČSSD odešla. [celá zpráva]

Hašek: Předčasné volby co nejdříve

Místopředseda strany Michal Hašek zdůraznil, že nejprve se strana pokusí sehnat 120 hlasů k rozpuštění Sněmovny. „Voliči uvidí, komu jde o koryta a komu o republiku,” řekl Hašek k hlasování o rozpuštění Sněmovny, které by se mohlo uskutečnit do 16. července.

Další z místopředsedů Lubomír Zaorálek vyslovil obavu, aby se z nynější krize nestal vleklý stav. Oba apelovali zejména na TOP 09, která hovořila o variantě předčasných voleb v případě, že nebude pověřena koaliční kandidátka Miroslava Němcová (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám