Hlavní obsah

Bývalý senátor Novák neuspěl s dovoláním, čtyřletý trest za korupci platí

Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák neuspěl u Nejvyššího soudu (NS) s dovoláním proti čtyřletému trestu za přijetí více než čtyřicetimiliónového úplatku. V pátek o tom informoval mluvčí NS Petr Knötig. Novák měl podle rozsudku přijmout úplatek coby starosta Chomutova v souvislosti s prodejem akcií Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Alexandr Novák

Článek

Soud podle Knötiga označil dovolání za zjevně neopodstatněné. Trestný čin se prý podařilo prokázat, rozsudek je řádně odůvodněný a trest přiměřený. Novák má nyní možnost podat ústavní stížnost, musí však argumentovat porušením základních práv.

Okresní soud v Chomutově uložil Novákovi v roce 2010 dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let. Ústecký krajský soud ale trest zpřísnil na čtyři roky vězení. Novák s odvoláním na svůj špatný zdravotní stav nástup do výkonu trestu oddaloval. Letos na jaře jej však policie zatkla a převezla do věznice kvůli podezření, že uprchne do USA.

Novák býval považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 vedl chomutovskou radnici. Mezi léty 2000 a 2006 hájil zájmy Chomutovska v Senátu a zasedal ve výkonné radě ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám